Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αισχρός εμπαιγμός των ναυτεργατών

«Γράμμα κενό» οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση των συντάξεων στο 70% του μισθού

Νέος αισχρός εμπαιγμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη! Οι δεσμεύσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, για σταδιακή αναπροσαρμογή των συντάξεων των ναυτεργατών στο 70% του μισθού αποδεικνύονται «κενό γράμμα»! Η σχετική τροπολογία που έχει ετοιμάσει είναι «μαγειρεμένη» με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να μη δοθεί ακόμα και αυτή η πενιχρή αύξηση, αλλά ορισμένες κατηγορίες ναυτεργατών να «δουν» μέχρι και ουσιαστική μείωση στις συντάξεις τους!

Απόδειξη των άθλιων σχεδιασμών της κυβέρνησης αποτελεί η άκρως προκλητική εμφάνιση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες. Οχι μόνον αρνήθηκε να δώσει σαφείς διευκρινίσεις για τα όσα προβλέπει η τροπολογία του, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων θα παραμείνουν δεμένοι χειροπόδαρα με το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που τους έχει επιβάλει από τις 21 του Ιούνη 2002 επειδή αρνήθηκαν τα «ψίχουλα» που τους έδιναν, μέχρι τη μέρα κατάθεσης της τροπολογίας η οποία αναμένεται την άλλη βδομάδα! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει και προσωπική επίθεση στον αγωνιστή πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Γ. Τούσσα! Αιτία ήταν ότι η ΠΕΜΕΝ, με χτεσινή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό και όλους τους αρμοδίους, καταδεικνύει τις αλχημείες της τροπολογίας και επισημαίνει: «Οι συντάκτες της σχετικής ρύθμισης σκόπιμα επιδιώκουν να αλλοιώσουν ακόμα και αυτές τις πενιχρές παροχές προς τους ναυτεργάτες».

Ειδικότερα, όπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, παίρνει ως βάση για την αύξηση των συντάξεων το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2002, και όχι όπως ήταν η αρχική υπουργική δέσμευση, το ποσοστό αύξησης που θα προβλέπεται στις ΣΣΕ κάθε έτους μέχρι και το 2006. Αυτό σημαίνει ότι το 70% ...«πάει περίπατο». Ακόμα, με βάση αυτές τις διατυπώσεις, ναυτεργάτες που υπηρέτησαν σε πορθμειακές γραμμές, φορτηγά πλοία και άλλες κατηγορίες θα δουν ακόμα και ουσιαστική μείωση των συντάξεων!

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα αποτελέσματα της τροπολογίας έχουν κρούσει οι ίδιες οι υπηρεσίες του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφο προς το επιτελείο του υπουργού, στο οποίο περιέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να διασφαλίζεται η σταδιακή αύξηση στο 70%.

Η ΠΕΜΕΝ στην επιστολή της καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά στην τροπολογία, όσο και για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις των ναυτεργατών, ενώ επισημαίνει ότι εκτός των άλλων η τροπολογία καθιστά επισφαλή και τη θέση του ΝΑΤ, γιατί «δεν εξασφαλίζονται οι πόροι χρηματοδότησής του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας σε σαπιοκάραβα (2020-11-27 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η τροπολογία που επεκτείνει τη «μαύρη» εργασία στα καράβια (2018-09-27 00:00:00.0)
Οργανώνουν τη νέα απεργιακή μάχη (2011-07-08 00:00:00.0)
Οργανώνονται απέναντι στην εφοπλιστική ασυδοσία (2010-01-13 00:00:00.0)
Για δεύτερο μήνα με μειωμένη σύνταξη (2003-07-29 00:00:00.0)
Στο κενό οι πιέσεις και οι εκβιασμοί (2002-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ