Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΟΚΠ
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές

Μάταια προσπάθησε ο υπουργός Εργασίας να καθυσηχάσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι «τομές» θα είναι μεγάλες και για τους περισσότερους

Με προεκλογικού χαρακτήρα επ[ισημάνσεις, περί της πίστης του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνική προστασία, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαιωάννου, κατά την ομιλία του χτες στο 17ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, επιχείρησε να «καθησυχάσει» την κοινή γνώμη, για τις μεγάλες σαρωτικού χαρακτήρα αλλαγές που ετοιμάζονται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας για μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά όμως επιβεβαίωσε τα διαλυτικά σχέδια, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες τομές και ότι οι αλλαγές αυτές «δεν θα θίξουν όσους έχουν στοιχειοθετήσει ή θα στοιχειοθετήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτικό δικαίωμα»!!!

Ο υπουργός χαρακτήρισε κεντρικό πρόβλημα το ασφαλιστικό που η κυβέρνηση θα κληθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα και επισήμανε σαν μια από τις κύριες αιτίες του προβλήματος, τις «αλλαγές στο μοντέλο εργασίας». Αφού δηλαδή η κυβέρνηση προώθησε με νόμο και με την όλη πολιτική της τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας, τώρα τις επικαλείται για να «ελαστικοποιήσει» και την κοινωνική ασφάλιση. Εκανε λόγο για ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών Ταμείων και ότι βασική αρχή των αλλαγών στο ασφαλιστικό είναι «η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα». Ξεκαθάρισε πως στην διαμόρφωση του... νέου ασφαλιστικού πακέτου, εκτός της κύριας και επικουρικής σύνταξης, ο «τρίτος πυλώνας προαιρετικός, μπορεί να είναι η ιδιωτική ασφάλιση».

Εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΝΔ, λέγοντας πως «ο αιφνιδιασμός και μια σειρά άδικες ρυθμίσεις ήταν το έργο της», παραλείποντας εσκεμμένα να πει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε και συμπλήρωσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Η ... διαφορετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι ανατροπές θα γίνουν με «κοινωνικό διάλογο» και έφερε σαν παράδειγμα ότι «πραγματοποιήσαμε ήδη σημαντικές τομές και δεν δημιουργήθηκε κοινωνική αναστάτωση»!!! Συνεχάρη δε, τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΠΟΚΠ για την υπεύθυνη στάση τους.

Με βάση τις πράξεις και όχι τα λόγια κάλεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Παναγιώτου, στην ομιλία του, να κριθεί η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αναφερόμενος στις «κορώνες» περί κοινωνικής προστασίας του υπουργού, την ίδια ώρα που αμφισβητούνται βασικές εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις.«Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα είναι από τα τελευταία προπύργια, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο βουλευτής και συμπλήρωσε πως «η Λευκή Βίβλος, το Μάαστριχτ, οι όροι σύγκλισης στην Ευρωπαική Ενωση, το ΕΚΟΦΙΝ υποδεικνύουν πεντακάθαρα πως θέλουν το ασφαλιστικό σύστημα. Θέλουν να περιοριστεί η υποχρέωση του κράτους σε κάποια προνοιακά επιδόματα, να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, για να είναι πιο ανταγωνιστική η οικονομία των χωρών, για να μεγαλώσουν δηλαδή τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να αναλάβει τελικά το βάρος ο εργαζόμενος καταφεύγοντας στην ιδιωτική ασφάλιση».

Επισημαίνοντας ότι το πως και το πότε θα προχωρήσουν αυτά εξαρτάται και από τις αντιδράσεις που θα συναντήσουν οι κυβερνήσεις, κάλεσε τους εργαζόμενους «να αποκρούσουν τη θεωρία ότι δεν γίνεται τίποτα και να αναπτύξουν το πιο πλατύ μέτωπο για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα». Καταλήγοντας τόνισε πως«εμείς λέμε ότι έχετε ακόμα μια δυνατότητα: Να μην παραπλανηθείτε από προεκλογικές υποσχέσεις».

Η χτεσινή, πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, είχε τη μορφή ημερίδας με θέμα:«Ασφαλιστικό 2000 - 2010, τι φέρνει η νέα δεκαετία». Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Γ. Κουτρουμάνης, εισηγητικά ανέφερε σαν αναγκαία μια συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας πως τα οικονομικά των Ταμείων θα επηρρεαστούν έντονα από την «προβλεπόμενη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης» και ότι χρειάζεται να βρεθούν πόροι...

Ο Γ. Δραγασάκης, βουλευτής του Συνασπισμού, στην ομιλία του, εξέφρασε ... ανησυχία για το ασφαλιστικό, εξαιτίας των εξελίξεων στην αγορά εργασίας και των πιέσεων που ασκούν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι «μας προετοιμάζει να συγκρουστούμε και να ηττηθούμε»...

Από πλευράς του, ο Δ. Σούκης, από το ΔΗΚΚΙ, αναφέρθηκε στην επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον νεοφιλελευθερισμό σαν παγκόσμιο φαινόμενο...

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χ. Πρωτόπαπας, Φ. Ιωαννίδης, ο Λ. Κανελλόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και ασφαλιστικών Ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ