Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μέτρα καλά πριν εγκαταλείψεις

Είναι γεγονός ότι η ελπίδα σώζει. Αν δεν εκτιμήσεις σωστά, κίνηση την κίνηση, αν απογοητευτείς και σε καταβάλει η ηττοπάθεια, τότε θα χάσεις και παρτίδα που θα μπορούσε να σωθεί με ισοπαλία.

Στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, ο λευκός είναι σε απελπιστικά χαμένη θέση. Το μαύρο πιόνι είναι τόσο προχωρημένο που σε λίγο θα προαχθεί σε βασίλισσα, ο μαύρος αξιωματικός μπορεί να υποστηρίξει Ιππο και προωθημένο πιόνι.

Αν ο Πύργος του λευκού κάνει τη μανούβρα 1. Πζ5 Αδ6 2. Πη5, δεν πετυχαίνει κάτι, ο μαύρος επίσης θα χρησιμοποιήσει και το βασιλιά του να βοηθήσει το πιόνι να προαχθεί μέσω της διαγωνίου «α8 - θ1».

Ο παίκτης λοιπόν, που δεν παίζει με ηττοπάθεια, αλλά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ψάχνει και δεν καταθέτει τα όπλα, βρίσκει την κατάλληλη στιγμή τη λύση για να σώσει την παρτίδα 1. Ρε7! Τώρα δεν μπορεί να παίξει ο μαύρος 1... η2 γιατί 2. ΠΧ1+Ρβ7 3. Πη8 ελέγχοντας την κολόνα «η». Καλύτερο είναι 1... Αδ8+ 2. ΡΧΑ η2 3. Ργ8! η1=Β 4. Πα6+ Βα7 5. Πα5! (αν ΒΧΠα5 ΠΑΤ!) 5... Ιε6 6. ΠΧα4. Τώρα τα λευκά μπαίνουν στο παιχνίδι με αξιώσεις. Ετσι τα μαύρα αναγκάζονται να παίξουν 6... ΒΧΠ ΠΑΤ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ