Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή τιμής στον Ελληνα ηθοποιό

 Τζαβαλάς Καρούσος, Κατίνα Παξινού, δύο από τους 10 τιμώμενους ηθοποιούς
Τζαβαλάς Καρούσος, Κατίνα Παξινού, δύο από τους 10 τιμώμενους ηθοποιούς
Την αναβίωση της «Ημέρας του Ηθοποιού», αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση, που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά «απόντων», αλλά ιδιαίτερα σημαντικών ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους. Οι ηθοποιοί, συνεχιστές του λειτουργήματος, θεώρησαν ανεπίτρεπτη τη διακοπή της «Ημέρας του Ηθοποιού» και αναγκαία τη συνέχισή της, γι' αυτό κάνουν το πρώτο βήμα για τη δημόσια απόδοση τιμής στους πανάξιους που έχουν περάσει στο παρελθόν του νεοελληνικού θεάτρου. Το ΔΣ του ΣΕΗ, σε συνεργασία με μια πλατιά οργανωτική επιτροπή, καθόρισε το περιεχόμενο του φετινού εορτασμού, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 7 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ΕΡΤ.

Θα τιμηθούν δέκα προσωπικότητες του θεάτρου μας, που πέθαναν στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-'74). Περίοδος, κατά την οποία η λογοκρισία της χούντας φίμωνε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και δεν επέτρεπε την απόδοση τιμής σε καλλιτέχνες μεγάλης αξίας, αλλά μη αρεστούς στο καθεστώς. Οι τιμώμενοι θα είναι οι (αλφαβητικά): Βασίλης Αυλωνίτης, Αντώνης Γιαννίδης, Χρήστος Ευθυμίου, Χριστίνα Καλογερίκου, Τζαβαλάς Καρούσος, Βάσω Μεταξά, Αθανασία Μουστάκα, Χριστόφορος Νέζερ, Ελλη Ξανθάκη, Κατίνα Παξινού.

Στις οικογένειες των τιμώμενων θα δοθούν αναμνηστικά δημιουργήματα της «Τσίτουρας Κολλέξιον», που θα στολίζουν ένα δάφνινο στεφάνι σχεδιασμένο από τον Γιάννη Τσαρούχη, προσφορά του Δημήτρη Τσίτουρα. Το ίδιο θέμα θα έχει και η αναμνηστική κονκάρδα που θα προσφερθεί σε όσους παραστούν στην εκδήλωση της 7ης Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, στις 7 το απόγευμα.


Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Βασίλης Κολοβός, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Με απόλυτη επίγνωση της ιστορικής ευθύνης, της πολιτιστικής και συνδικαλιστικής πορείας του Σωματείου μας τα 85 χρόνια, η νέα Διοίκηση που ο κλάδος μας τίμησε με την ψήφο του και αναλάβαμε καθήκοντα το Μάη του 2002, η πρώτη απόφαση και το τονίζω που πήραμε ήταν ο επανεορτασμός της Ημέρας του Ηθοποιού».

Το υπουργείο Παιδείας - όπως είπε η Ελένη Κούρκουλα - «έκανε ό,τι πρέπει συστήνοντας στα σχολεία, στα παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων της Αθήνας να παρευρεθούν να παρακολουθήσουν και να μετέχουν στην ωραία αυτή εκδήλωση».

Από την πλευρά του, ο Φοίβος Ταξιάρχης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, θύμισε την κατάργηση του εορτασμού από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, «που τον κατέλυσε οριστικά μαζί με την κατάργηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και, φυσικά, έκτοτε μέχρι που επανασυστάθηκε το καινούριο σωματείο, δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει. Το καινούριο σωματείο που ξανασυστήσαμε με μεγάλη κινητοποίηση είχε μεγάλες ευθύνες, έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο των δικαιωμάτων των ηθοποιών, έχει ανεβάσει γενικότερα το επίπεδο και το πολιτιστικό των ηθοποιών, και πιστεύω πολύ σωστά και το συγχαίρω γι' αυτό και για την επαναφορά της γιορτής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων (2017-05-12 00:00:00.0)
Εκατό χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (2017-01-20 00:00:00.0)
Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες (2010-09-04 00:00:00.0)
Δοξαστικό εγκώμιο για τα μπουλούκια (2005-10-05 00:00:00.0)
Εργατικά εισιτήρια για "Οθέλλο" (1999-07-09 00:00:00.0)
Ανάγκη για ενότητα κι αγώνα (1998-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ