Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Δεν καταγράφει την ακρίβεια!

Ενώ η αχαλίνωτη ακρίβεια ήταν το πρώτο θέμα της επικαιρότητας το μήνα Σεπτέμβρη, η εποπτευόμενη από την κυβέρνηση ΕΣΥΕ ...καθήλωσε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του Αυγούστου

Στα ...ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο, διατηρήθηκε ο τιμάριθμος τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Μία εξέλιξη από κάθε άποψη περίεργη, δεδομένου ότι ο μήνας Σεπτέμβρης, ήταν ο κατ' εξοχήν μήνας όπου το θέμα της ακρίβειας (που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα), επισκίασε όλα τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Παρ' όλα αυτά, κατά την ΕΣΥΕ - η οποία βέβαια εποπτεύεται από την κυβέρνηση - ο ρυθμός αύξησης του δωδεκάμηνου πληθωρισμού παρέμεινε ...καθηλωμένος στο 3,5%, όσο δηλαδή είχε διαμορφωθεί και τον μήνα Αύγουστο. Εξέλιξη η οποία αποδόθηκε στο γεγονός ότι το Σεπτέμβρη ως προς το μήνα Αύγουστο, ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 1,9%, όσο και το αντίστοιχο διάστημα του 2001.

Είναι προφανές ότι η καταγραφή της εξέλιξης των τιμών από τη Στατιστική Υπηρεσία, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνει η εργατική οικογένεια. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα, γενικότερα, διαπιστώνουν καθημερινά ότι η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αχαλίνωτη ακρίβεια που έχει ξεσπάσει στην αγορά, ειδικά το 2002 με την καθιέρωση του ευρώ, η άνθηση της κερδοσκοπίας από όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματικού και εμπορικού, τα τσουχτερά τιμολόγια των, ιδιωτικοποιημένων πλέον, ΔΕΚΟ, η υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο τιμάριθμος της ΕΣΥΕ, αφορά κάθε άλλον, εκτός από τους εργαζόμενους, οι οποίοι διαπιστώνουν από την ίδια τους την εμπειρία, ότι ο πραγματικός τιμάριθμος «τρέχει» με ρυθμούς διπλάσιους και τριπλάσιους από το ρυθμό αύξησης που καταγράφει η ΕΣΥΕ.

Ο πληθωρισμός το Σεπτέμβρη

Η μεγαλύτερη αύξηση που, κατά την ΕΣΥΕ, καταγράφηκε το μήνα Σεπτέμβρη, ως προς το μήνα Αύγουστο, ήταν αυτή στην ομάδα ένδυση - υπόδηση, η οποία αυξήθηκε κατά 12%, λόγω της επαναφοράς των τιμών στα προ των εκπτώσεων επίπεδα. Για τον ίδιο λόγο, της επαναφοράς δηλαδή των τιμών στα προ εκπτώσεων επίπεδα, η ομάδα «διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού» αυξήθηκε κατά 4%, ενώ στο χορό των σημαντικών αυξήσεων κατά 4,2% μπαίνει και η εκπαίδευση, λόγω της καθιερωμένης αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων κλπ. Οι σχολάρχες, τουλάχιστον κατά την ΕΣΥΕ, φαίνεται ότι πειθάρχησαν στις κυβερνητικές προτροπές για αυξήσεις διδάκτρων μέχρι 4%.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα δίδακτρα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, κάτι που εξανάγκασε πολλούς γονιούς φέτος να πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και να τα στείλουν στα δημόσια σχολεία, μην αντέχοντας τη δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση. Σε όλες τις άλλες ομάδες οι αυξήσεις των τιμών κινήθηκαν περί το ...μηδέν. Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ. Ετσι η ομάδα της διατροφής αυξήθηκε κατά 0,5% (σημαντική αύξηση 22,5% καταγράφηκε μόνο στις νωπές πατάτες, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 4,4%, ενώ στα νωπά φρούτα σημειώθηκε μείωση 3,7%). Η στέγαση αυξήθηκε κατά 0,3%, κατά 0,2% οι υπηρεσίες Υγείας και οι μεταφορές, ενώ κατά 0,9% αυξήθηκαν οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υψηλές ανατιμήσεις με... χαμηλό πληθωρισμό! (2007-06-08 00:00:00.0)
Ξεπεράστηκαν οι ψευτοαυξήσεις της Σύμβασης (2006-04-11 00:00:00.0)
Αυξήθηκε κατά 0,7% το Σεπτέμβρη (2002-10-31 00:00:00.0)
Εκτόξευση στο 4,2% το Νοέμβρη (2000-12-09 00:00:00.0)
Στο 4,3%, ο πληθωρισμός το Φλεβάρη (1998-03-07 00:00:00.0)
Ο πληθωρισμός έπεσε, η ακρίβεια παραμένει (1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ