Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Αγάπης Αγώνας Αγονος»

Με την περσινή επιτυχία της, την παράσταση του σαιξπηρικού «Αγάπης Αγώνας Αγονος», που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθηνός, ξεκίνησε η νέα θεατρική σεζόν, της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, οι χορογραφίες της Μαριέλας Νέστορα και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Γράψας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά.

Το έργο γράφτηκε μεταξύ 1594-1595, πριν το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Πρώιμο σαιξπηρικό δημιούργημα, θεωρήθηκε αδέξιο πρωτόλειο, γεμάτο από κομμάτια λυρικών ποιημάτων και χονδροειδή αστεία. Αυτή η γνώμη άλλαξε, καθώς η μεταστροφή του θεατρικού γούστου έκανε τους ειδικούς να διακρίνουν την εξαιρετική τόλμη, πρωτοτυπία, αινιγματικότητα, το βάθος αυτού του παράδοξου νεανικού καπρίτσιου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γαλλία, στην αυλή του βασιλιά της Ναβάρας. Μια ομάδα νεαρών ευγενών αποφασίζει μαζί με τον βασιλιά να στερηθεί όλες τις ηδονές και να δοθεί στη μελέτη. Η Γαλλίδα πριγκίπισσα, με τις συνοδούς της, τους επισκέπτεται και τότε αρχίζει ανάμεσα στους «ορκισμένους» νέους και τις «προκλητικές» κοπέλες το παιχνίδι των πειρασμών και παραβάσεων. Ενα μαγευτικό αμφίπλευρο «κυνήγι», γεμάτο από έρωτα, ευαισθησία, χιούμορ, σκληρότητα... Η ζωντάνια και η φρεσκάδα συνυπάρχουν με τη μελαγχολία. Είναι μια ιδιόρρυθμη δραματική κωμωδία, που ξετυλίγει χαριτωμένα το αδυσώπητο «θέατρο» του έρωτα.

Θυμίζουμε ότι στην παράσταση «Αγάπης Αγώνας Αγονος» απονεμήθηκε το βραβείο στο 42ο Φεστιβάλ της Οχρίδας. Το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε αρκετές πολιτιστικές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών και στο 42ο Φεστιβάλ Οχρίδας, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ