Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πληθωριστικός θεατρικός ... πλουραλισμός

«Ο θάνατος του εμποράκου», στο θέατρο «Βασιλάκου»
«Ο θάνατος του εμποράκου», στο θέατρο «Βασιλάκου»
Πλούσιο και φέτος το ρεπερτόριο των συνεχώς αυξανόμενων σκηνών, οι περισσότερες από τις οποίες θα σηκώσουν αυλαία μετά τις εκλογές. Βέβαια, κάποιες τόλμησαν και ξεκίνησαν ήδη, με τη «Στοά» πρώτη και καλύτερη και με το έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα». Επίσης, ξεκίνησαν τις παραστάσεις τους τα θέατρα «Λαμπέτη» και η «Πειραματική Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου, με δύο επιτυχημένες επαναλήψεις. Και φέτος, λοιπόν, οι επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Με κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, δράμα ή κωμωδία, αλλά και με το ελληνικό έργο να «υστερεί» πάντα έναντι του ξένου.

  • Το καινούριο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο «Σ' εσάς που με ακούτε» θα παρουσιάσει η «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος επιστρέφει στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων. Εκτός από τον Λευτέρη Βογιατζή, που ερμηνεύει έναν μικρό ρόλο, παίζουν: Ρένη Πιττακή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαπα, Γιάννος Περλέγκας, Νιόβη Χαραλάμπους, Ακης Λυρής και Μελέτης Ηλίας.
  • «Ενοικιάζεται φύλακας» είναι το τελευταίο έργο του Παύλου Μάτεσι, που ανεβάζει το θέατρο «Σημείο» σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και σκηνικά Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Κώστας Καστανάς, Ιωάννα Μακρή, Μαριέτα Σγουρδαίου, κ.ά.
  • «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου, στο «Χυτήριο», με την Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και τον Μιχάλη Μητρούση.
  • Εναν νέο συγγραφέα, τον Αντώνη Νικολή, συστήνει στο «Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής, ανεβάζοντας το έργο του «Το σπίτι φεύγει» (Πέμυ Ζούνη, Αλέξης Γεωργούλης).
Σκηνές ρεπερτορίου
  • Με το «Γλάρο» του Τσέχοφ θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στις 23 του Οκτώβρη το Θέατρο Νέου Κόσμου, σε καινούρια μετάφραση από τα ρωσικά της Αντιγόνης Φιλιπποπούλου και σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Κώστας Γαλανάκης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Μακρής, κ.ά. Στη σκηνή του «Δώματος» θα παρουσιαστεί από το Νοέμβρη το έργο του Μάκη Παπαδημητρίου «Loop».
  • «Αποδείξεις» στο θέατρο «Μουσούρη»
    «Αποδείξεις» στο θέατρο «Μουσούρη»
    Το «Γλάρο», όμως, θα παρουσιάσει και η θεατρική εταιρία «Πράξη», στην Α΄ Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά-κοστούμια Ντόρας Λελούδα. Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυρομάτης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλκης Παναγιωτίδης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Σοφία Σεϊρλή. Στη Β΄ Σκηνή θα ανέβει η «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου. Παίζουν: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Τάσος Νούσιας, Ελενα Κορρέ.
  • Ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό θέατρο» παρουσιάζει τον «Ξεριζωμό» του Μπράιαν Φρίελ σε σκηνοθεσία του ίδιου και το «Μπλε πορτοκαλί» του Τζο Πένχολ, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη. Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μάνος Σταλάκης.
  • Με τρεις πειραματικές παραστάσεις φιλοξενούμενων ομάδων, που εντάσσονται στον κύκλο «Δοκιμές», θα ξεκινήσει, στο «Αμόρε», το Θέατρο του Νότου. Πρόκειται για τα έργα «Οι μέρες πριν έρθεις» του Ανδρέα Φλουράκη, «Another Spring» της Σεραφίτας Γρηγοριάδου, «Χειμώνας» του Γιον Φόσε. Ακολουθούν: «Γυναίκα διάβολος» του Καρλ Σένχερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου (Νοέμβρη στον Εξώστη). «Mainstream» του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Νοέμβρη στην Κεντρική Σκηνή). Τον καινούριο χρόνο θα παρουσιαστούν το «Push-up» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου και οι «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Κλασικό, σύγχρονο δράμα-κωμωδία
  • «Πέερ Γκιντ» στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
    «Πέερ Γκιντ» στη Σκηνή «Κοτοπούλη»
    O Γιώργος Μιχαλακόπουλος επέλεξε το «Θάνατο του εμποράκου» του Μίλερ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου». Μαζί του η Ερση Μαλικένζου, ο Αλκης Κούρκουλος, κ.ά.
  • Ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο «Πορεία» παρουσιάζει το «Δάσος» του Ντ. Μάμετ με την Ταμίλα Κουλίεβα.
  • O Τάσος Μπαντής ανεβάζει στο «Εμπρός» το έργο που έγραψε το 1977 ο Εντουαρντ Αλμπι «Το έργο για το μωρό», με τους: Αννα Μακράκη, Χρήστο Στέριογλου, Ιωάννα Παγιατάκη, κ.ά.
  • «Θαλασσινό τοπίο» του Εντουαρντ Αλμπι στο θέατρο «Ροές», από τις 23 του Οκτώβρη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα. Παίζουν: Γιάννης Ροζάκης, Σμαράγδα Σμυρναίου, κ.ά.
  • Το έργο «Πέτρες στην τσέπη του» της Μαίρης Τζόουνς ανεβάζουν ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο «Ιλίσια Στούντιο».
  • Το τελευταίο έργο του Νιλ Λαμπιούτ, «Το σχήμα των πραγμάτων», θα παρουσιάσει τέλη Οκτώβρη η εταιρεία θεάτρου «Παίκτες», στο θέατρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα. Παίζουν: Γιάννης Δρίτσας, Κωνσταντίνος Λάγγος, Μαρία Σάββα, Κορίνα Χρυσαΐδου.
  • Αρχισαν και στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» οι δοκιμές για το έργο του Νιλ Σάιμον «Ολα από την αρχή», που θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και απόδοση Μάριου Πλωρίτη, με τους: Κάτια Δανδουλάκη, Σταύρο Ζαλμά, Γιώργο Λέφα και Μαρίνα Ψάλτη.
  • «Ο γλάρος» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    «Ο γλάρος» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    Η «Λυσσασμένη Γάτα» του Τένεσι Ουίλιαμς θα ανεβεί, στο «Νέο Ριάλτο», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Ερμηνεύουν: Πέτρος Φυσσούν, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, κ.ά.
  • Ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλία Τσαλίκη στο «Προσκήνιο» (πρώην Καπνοκοπτηρίου), με το «Ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ.
  • Το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» θα ανεβάσει η Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου με τον ίδιο και τους: Νατάσα Ασίκη, Γεωργία Ζώη και Βασίλη Μπατσακούτσα.
  • Η Αννα Παναγιωτοπούλου και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος στη «Χώρα» με το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Ουίλιαμς.
  • «Το δώρο» είναι ο τίτλος του έργου των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, στο «Κιβωτός», με τους: Γιώργο Νινιό, Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Παύλο Κοντογιαννίδη.
  • «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο θέατρο «Πειραιώς 131». Το συγγραφικό δίδυμο υπογράφει και τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Καίτη Κωνσταντίνου, κ.ά.
  • Δύο έργα του Σαμ Σέπαρντ, «Η κατάρα των πεινασμένων» και «Action», στο «Επί Κολωνώ». «Η κατάρα» θα ανεβεί στις αρχές Νοέμβρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μελέτης Γεωργιάδης, κ.ά.
  • Το έργο του M. Σέρμαν «Μπεντ», που σκηνοθετεί ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, με τον Απόστολο Γκλέτσο, στο «Βικτώρια».
  • Τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν πρόκειται να ανεβάσει η Αννα Βαγενά και η Γιασεμή Κηλαηδόνη, στο θέατρο «Μεταξουργείο». Τη σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή θα κάνει ο Δημήτρης Οικονόμου.
  • Το νέο έργο της Αγγλίδας συγγραφέα Σάρλοτ Τζόουνς «Η ζωή είναι ωραία» θα παρουσιάσει την ερχόμενη σεζόν το «Μοντέρνο Θέατρο» του Γιώργου Μεσσάλα, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλκυονίδα». Δεύτερο έργο θα είναι ο «Βροχοποιός» του Ρίτσαρντ Νάιλς. Η νέα σκηνή θα επαναλάβει για τρίτη χρονιά «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ, ενώ η παιδική σκηνή θα ανεβάσει το έργο του Θερβάντες «Δον Κιχώτης».
  • Ο Βασίλης Τσιβιλίκας είναι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο θέατρο «Γκλόρια» με την κωμωδία του Γουίλιαμ Χομ «Καληνύχτα και... φρόνιμα». Μαζί του: Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Τασώ Καββαδία, κ.ά.
Εθνικό και Θέατρο Τέχνης
  • Ο άνθρωπος που συμβιβάζεται για ν' αποφύγει τη σύγκρουση είναι το κυρίαρχο θέμα του έργου του Ιψεν «Πέερ Γκιντ», που θ' ανεβεί τέλη Οκτώβρη από το Εθνικό Θέατρο στη σκηνή «Κοτοπούλη», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με πρωταγωνιστές τους: Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Μπέτυ Βαλάση, Νίκο Μπουσδούκο, Μαριάνθη Σοντάκη. Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θ' ανέβει αρχές Νοέμβρη το σπάνια παιζόμενο έργο του Παντελή Χορν «Ο Σέντζας», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τον Τάκη Χρυσικάκο στον ομώνυμο ρόλο Συμπρωταγωνιστούν: Τάσος Πεζιρκιανίδης, Ελευθερία Βιδάκη, Σωτήρης Τζεβελέκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τρύφων Παπουτσής.
  • Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του «Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν» και προγραμματίζονται αρκετές παραγωγές. Στο Υπόγειο θα ανέβουν «Η Ελένη» του Ρίτσου (23/10 - 1/12) με τον Β. Παπαβασιλείου. Στη συνέχεια «Μεγάλο και Μικρό» του Μπότο Στράους (10/12 - 2/2), σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Καλαντζής, κ.ά. Ακολουθεί (14/2) η «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόλαντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μανώλης Μαυρομουστακάκης, κ.ά. Ενώ στο θέατρο της οδού Φρυνίχου από τις 25 του Οκτώβρη και για λίγες παραστάσεις θα επαναληφθεί «Ο επαγγελματίας», με τους Μίμη Κουγιουμτζή, Γιάννη Μόρτζο, Νίκο Μόσχοβο και Ιωάννα Μακρή.
Θέατρα του κέντρου
  • Με το έργο του Μάικλ Φρέιν «Κοπεγχάγη» επιστρέφει στο θέατρο «Καρέζη» ο Κώστας Καζάκος. Ηρωες του έργου είναι δύο μεγάλοι, νομπελίστες επιστήμονες που ερμηνεύουν ο Κώστας Καζάκος και ο Τάκης Βουτέρης.
  • Ενα έργο του Ντέιβιντ Ομπερν, που έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία και οι παραστάσεις του στο Λονδίνο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και στη Νέα Υόρκη με τη Μαίρη Λουίζ Πάρκερ γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, το «Proof», ανεβαίνει στο θέατρο «Μουσούρη», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Καραμίχος και Φαίη Ξυλά.
  • Στο «Βεάκη» ανεβαίνει το «Πάρτι» του Νιλ Σάιμον, σε μετάφραση Λάκη Λαζόπουλου, σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού. Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Εβελίνα Παπούλια, Τάνια Τρίπη, κ.ά.
  • Στο «Βρετάνια» ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Μπέσυ Μάλφα παίζουν την «Ταραντέλα», του Εντουάρντο Ντε Φίλιπο που σκηνοθετεί ο Γιώργος Αρμένης.
  • Το έργο του Αντονι Σάφερ «Σλουθ», στο «Αμιράλ» με τους: Τάσο Χαλκιά, Θάνο Καληώρα, κ.ά.
  • Ο Γιάννης Βούρος στο «Αθηνών» με το «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, ερμηνεύοντας τον Ρασκόλνικοφ, με τον Παύλο Χαϊκάλη στο ρόλο του ανακριτή.
  • Το έργο του Γκράχαμ Γκριν «Το τέλος μιας σχέσης», σε διασκευή των Γκουλντ-Μπάτλερ θ' ανεβεί στο θέατρο «Αλφα», με τους: Αλέκο Συσσοβίτη, Κατερίνα Λέχου, Κώστα Αρζόγλου. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Καραμεσίνη.
Περσινές επιτυχίες
  • Η πετυχημένη περσινή παράσταση του Θεάτρου Εξαρχείων, με το έργο του Νίκολας Ράιτ «Η κυρία Κλάιν» και με την Ελένη Χατζηαργύρη στον ομώνυμο ρόλο, επαναλαμβάνεται από τα μέσα Οκτώβρη. Μαζί με τη μεγάλη ηθοποιό, επί σκηνής και οι Αννίτα Δεκαβάλλα και Χριστίνα Αλεξανιάν.
  • Με την περσινή επιτυχία της, τη σαιξπηρική κωμωδία «Αγάπης αγώνας άγονος», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Στάθης Γράψας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, κ.ά.
  • «Τα λέμε» φαίνεται ότι θα πει και πάλι την επόμενη σεζόν ο Λάκης Λαζόπουλος μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τους Φαίη Κοκκινοπούλου και Αλέξη Γεωργούλη στο θέατρο «Ηβη», και δε θα είναι ο μόνος που θα ξεκινήσει με επανάληψη.
  • «Το δείπνο με φίλους» που σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Βαλτινός κρατώντας τον έναν από τους τέσσερις ρόλους θα πάει δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας. Μαζί του στο «Λαμπέτη» οι: Κοραλία Καράντη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλέων Γρηγοριάδης.
  • Η Λήδα Τασοπούλου επαναλαμβάνει στο «Αμφι-Θέατρο» το έργο «Τρεις κύβοι ζάχαρη για τον καφέ της Κίρκης» του Ζακ Οντιμπρτί.
  • Για τέταρτη συνεχή χρονιά και με νέο θίασο ανεβαίνει, στο θέατρο «Αποθήκη», η κωμωδία των Μπ. Τζόρνταν και Μ. Αμπραμς «Σεσουάρ για δολοφόνους». Στη νέα διανομή: Αβα Γαλανοπούλου, Τζόυς Ευείδη, Δήμος Μυλωνάς, Χρήστος Σιμαρδάνης. Σταθεροί ο Τόνι Αντονι και ο Θωμάς Παλλιούρας.

Σ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ