Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν το ΠΑΣΟΚ ομιλεί περί ακροδεξιάς

Το χαρτί των χουντικών και ακροδεξιών υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών της ΝΔ, από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - η οποία εκσυγχρονίζεται ταχέως με βήματα προς το... παρελθόν - είναι πολύ φανερό τι επιδιώκει. Η βασική της επιδίωξη είναι βέβαια οι ψήφοι της Αριστεράς, ειδικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στο όνομα υποτίθεται της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, την οποία βεβαίως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη «φουσκώνει» για να υπάρχει. Αυτό μπορεί να το καταλάβουν πλέον και τα μικρά παιδιά.

Εχουμε όμως την εντύπωση ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πλέον αρμόδια για να εμφανίζεται σήμερα σαν θεματοφύλακας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η ηγεσία εκείνη που αντιμετώπισε τους λαϊκούς αγώνες με το «κράτος των ΜΑΤ», που παρέδωσε το ελληνικό έδαφος στις ΝΑΤΟικές ορδές, που εφάρμοσε πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες ευθύνονται για τη φτώχεια εκατομμυρίων Ελλήνων και την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του λαού, δεν είναι και πολύ «σικ» να σηκώνει τη σημαία της δημοκρατίας και της «πάλης» ενάντια στους όποιους χουντικούς και ακροδεξιούς. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Ρωτάμε ευθέως την «ευαίσθητη» ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δημοκρατίας. Η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε βίαια τις αστικές ελευθερίες και τους αστικοδημοκρατικούς θεσμούς. Αλλά μήπως η σημερινή κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν περιστέλλουν συνεχώς τις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες με το αντιδραστικό τρομονομικό πλαίσιο, με τη γιγάντωση της καταστολής μέσω του θεσμού της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας»; Μήπως δε στηρίζουν όλο το πλέγμα των μηχανισμών της εξάρτησης του ελληνικού καπιταλισμού από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης; Η χούντα των συνταγματαρχών ήταν ο πικρός καρπός ακριβώς των μηχανισμών ντόπιων και ξένων που ποδηγετούσαν το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι το καθεστώς των συνταγματαρχών επιβλήθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα, με την ανοχή της ντόπιας άρχουσας τάξης και του αστικού πολιτικού κόσμου, στα πλαίσια της προώθησης των ευρύτερων σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (πόλεμος των Επτά Ημερών).

Πώς συμπεριφέρθηκε το πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» από το 1974 και μετά απέναντι τους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους που αλωνίζουν τη χώρα; Μήπως τους αμφισβήτησε, μήπως έκανε προσπάθεια να τους αδρανοποιήσει, να ακυρώσει τον ηγεμονικό ρόλο των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά πράγματα της χώρας; Οχι μόνο δεν τους αμφισβήτησε, αλλά τους ενίσχυσε κιόλας. Σήμερα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν ισχυρό το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο σημερινός πρωθυπουργός καθαγίασε και προσκύνησε το καθεστώς της ξένης υποταγής με την παροιμιώδη δήλωσή του «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς».

Ετσι λοιπόν το καθεστώς της χούντας, αλλά επίσης και το πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας», άρα και η σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις διαφορές στη μορφή διακυβέρνησης, στήριξαν και στηρίζονται από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας μας.

Ωρύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες του χουντικού Καζάκου στο Ζωγράφου και του Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη, γιατί ήταν υμνητές της χούντας. Μαύρο επομένως στον Καζάκο, μαύρο και στον Ψωμιάδη. Συμφωνούμε απόλυτα. Απλώς ρωτάμε. Τι σχέση έχουν σήμερα ο Ψωμιάδης, ο Καζάκος και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Για να περιοριστούμε μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι τρεις τους είναι οπαδοί των νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων στο χώρο των ΟΤΑ, και οι τρεις τους υποστηρίζουν τη μετατροπή των δήμων σε ΑΕ, φοροπληκτικούς μηχανισμούς σε βάρος των δημοτών. Αρα και εδώ υπάρχει σχέση του ΠΑΣΟΚ με αυτούς που ύμνησαν τη χούντα, οι οποίοι σήμερα είναι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού.

Επομένως στις εκλογές της Κυριακής, μαυρίζουμε τους οπαδούς της χούντας. Μαυρίζουμε τους δημάρχους και νομάρχες, οπαδούς της νεοφιλελεύθερης επιλογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε πρόκειται για χουντικούς είτε για άλλους οπαδούς του δικομματισμού. Ψηφίζουμε τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής συμπαράταξης σε δήμους, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις νομαρχίες, που στηρίζει το ΚΚΕ με άλλες πρωτοπόρες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ