Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση για οπλικά συστήματα με τους Γάλλους

Απόλυτη συμφωνία για το θέμα του Ιράκ

Eurokinissi

Τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Κα Μισέλ Αλιό Μαρί συνάντησε χτες στο Παρίσι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Τα θέματα των εξοπλισμών, η ευρωπαϊκή άμυνα, οι διμερείς σχέσεις αλλά και το Κυπριακό, απασχόλησαν τους δύο υπουργούς κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι συζήτησε με την Κα Αλιό Μαρί για τα οπλικά συστήματα, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις δυνατότητες αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αμυντικές βιομηχανίες. «Διαπιστώσαμε - είπε ο υπουργός - ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες τις οποίες αποφασίσαμε ν' αξιοποιήσουμε με δύο δεδομένα: το πρώτο είναι οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και το δεύτερο είναι ότι έχουμε κοινές θέσεις για την πολιτική ενοποίησης της Ευρώπης, αλλά και για τη δημιουργία και διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής. Με βάση αυτά τα δύο πολιτικά θεμέλια, νομίζω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μία ουσιαστική σχέση στον τομέα της άμυνας και ειδικότερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών».

Για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Αμυνας οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τις πολύ θετικές εντυπώσεις που τους άφησε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας που έγινε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ιδιαίτερα την απόφαση να καταστεί λειτουργικός και επιχειρησιακά έτοιμος ο ευρωστρατός εντός του 2003 και ειδικότερα να εκλείψουν όλες οι αδυναμίες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2003.

Σχετικά με το θέμα του Ιράκ τονίστηκε η απόλυτη συμφωνία και των δύο πλευρών, αλλά και όλων των Ευρωπαίων, στο ότι θα πρέπει ν' αφοπλιστούν οι χώρες που ενδεχομένως διαθέτουν όπλα βιοχημικά και μαζικής καταστροφής. «Ομως το πλαίσιο δράσης, είπε ο κ. Παπαντωνίου, θα πρέπει ν' αποφασίζεται με διαδικασίες που να είναι συνεπείς με τη διεθνή νομιμότητα και που συνδέονται με τη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Γαλλίδα υπουργό για την πολύ θετική στάση της κυβέρνησής της και του Προέδρου Σιράκ. Οι θέσεις αυτές της Γαλλίας φαίνεται να έχουν μία γενικότερη αποδοχή και εκφράζουν την πολιτική βούληση της Ευρώπης. Είναι ίσως μία εμβρυακή μορφή η έναρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο υπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητά νέες «γέφυρες» σε κρίσιμες περιοχές (2021-08-20 00:00:00.0)
Προβληματισμοί για τη συμμαχία με ΗΠΑ «σ' έναν κόσμο που αλλάζει» (2019-03-20 00:00:00.0)
Ξανά στο υπουργείο Αμυνας ο Πάιατ (2019-01-23 00:00:00.0)
Στην Τεχεράνη ο Ασαντ με «αποστολή» (2009-08-20 00:00:00.0)
Παρατείνεται η ένταση (2006-10-12 00:00:00.0)
«Πόλεμος» στην «αυλή» του Γ. Παπαντωνίου (2003-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ