Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς νέα αναστολή της τοπικής κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με την πεποίθηση ότι «η τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας έχει ξεπεράσει και άλλες κρίσεις και θα ξεπεράσει και αυτή», ο Βρετανός πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην αναστολή της διακυβέρνησης του Στόρμοντ, μετά τη θύελλα που ξέσπασε με το φερόμενο ως «σκάνδαλο κατασκοπίας» του ΙΡΑ εντός της πολιτικής κυβέρνησης μέσω Σιν Φέιν και τις απειλές του πρώτου τη τάξει υπουργού και αρχηγού του μεγαλύτερου Ενωτικού Κόμματος, εάν δεν υπάρξει εκδίωξη του Σιν Φέιν, οι Προτεστάντες δεν έχουν «εναλλακτική λύση» παρά να αποχωρήσουν.

Την περασμένη βδομάδα, άλλωστε, σάλος ξέσπασε στους κόλπους του Σιν Φέιν όταν δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του κόμματος, στο πλαίσιο ερευνών γύρω από τις «παράνομες δραστηριότητες του IRA».

Ετσι, παρά το γεγονός ότι επισήμως ο Τόνι Μπλερ δεν έχει ανακοινώσει τι θα πράξει, πηγές της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο BBC ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην αναστολή της παρούσας τοπικής κυβέρνησης και στο διορισμό, από τη Δευτέρα κιόλας, δύο ακόμη υπουργών στο βρετανικό υπουργείο Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο και θα αναλάβει εκ νέου το έργο των θεσμών αυτοδιοίκησης της Βορείου Ιρλανδίας.

Πάντως, χτες, στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιήθηκε συνάντηση Μπλερ με τον επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο Ανταμς απηύθυνε έκκληση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην προβεί σε αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης. «Προτάσσουμε την άποψή μας ότι η αναβολή λειτουργίας των θεσμών για μία ακόμη φορά, θα ήταν λάθος... Θα πρόκειται για την τέταρτη φορά και θα καταστήσει τους θεσμούς προαιρετικό αξεσουάρ» δήλωσε ο Τζέρι Ανταμς, τονίζοντας επίσης πως οι Καθολικοί της περιοχής δεν πρόκειται να γίνουν για ακόμη μία φορά πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πρόσθεσε πως δήλωσε στον Μπλερ ότι «τίποτε δε δικαιολογεί την αποπομπή των υπουργών του Σιν Φέιν» από την τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας, όπως απαιτούν οι φιλοβρετανοί Προτεστάντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ