Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΓΑΛΛΙΑ
Πιο κοντά στην τρομοκρατική επίθεση

Την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος του γαλλικού πετρελαιοφόρου, την Κυριακή, στα ανοιχτά του Αντεν, τείνει να υιοθετήσει και η υεμενίτικη κυβέρνηση

ΣΑΝΑ'Α - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε αναθεώρηση της αρχικής της τοποθέτησης περί ατυχήματος για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γαλλικό πετρελαιοφόρο «Limburg», την Κυριακή, προχώρησε, χτες, η υεμενίτικη κυβέρνηση. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες που διεξάγονται από κοινή ομάδα Γάλλων, Αμερικανών και Υεμενιτών εμπειρογνωμόνων αν και, ανωνύμως, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η ιδιοκτήτρια εταιρία «Euronav» εμφανίζονται πεπεισμένες για την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης. Αργά το βράδυ, το τοπίο φάνηκε να ξεκαθαρίζει η δήλωση του Γάλλου εμπειρογνώμονα Ζαν Φρανσουά Περοντί, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο ρήγμα του πετρελαιοφόρου βρέθηκαν υπολείμματα μικρού σκάφους, γεγονός που επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο την τρομοκρατική εκδοχή.

«Δεν αποκλείουμε τίποτε, αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για να αποφανθούμε οριστικά» δήλωνε, χτες το πρωί, ο υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας της Υεμένης, Σαΐντ Γιάφχι, ανασκευάζοντας την αρχική κυβερνητική θέση της χώρας του περί πυρκαγιάς που προκάλεσε την έκρηξη. Μάλιστα, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι αναζητείται ο ακριβής σύνδεσμος με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, ενώ «προληπτικώς» έχουν, ήδη, γίνει τουλάχιστον 20 προσαγωγές.

Χτες, επιτόπου έρευνα στο πετρελαιοφόρο, που είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του κόλπου του Αντεν και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, πραγματοποίησε 16μελής ομάδα Γάλλων, Υεμενιτών και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Τη δική τους έρευνα πραγματοποιούν και 3 ειδικοί της γαλλικής αντικατασκοπίας που έχουν μεταβεί στην περιοχή. Ο Αμερικανός συντονιστής των ερευνών Φράνσις Τέιλορ δήλωνε ότι «ερευνώνται όλες οι πιθανές εκδοχές».

Παρ' όλα αυτά, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, εμφανίζονταν βέβαιοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα, τόνιζαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο γεγονός να συνδυάζεται με την επίθεση ενόπλων εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στο Κουβέιτ και το κατά πόσο αυτές οι δύο κινήσεις αποτελούν κάποιο προμήνυμα για επανάκαμψη στη δράση της αλ Κάιντα.

Από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Euronav» επαναλάμβαναν ότι με βάση τις μαρτυρίες του πληρώματος λίγο πριν την έκρηξη είδαν ένα μικρό πλοίο να κατευθύνεται με ταχύτητα προς το «Limburg».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ