Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Θα επιβάλουμε ειρήνη» απειλεί ο Λευκός Οίκος

Αισιοδοξεί η αμερικανική ηγεσία, καθώς τα δύο σώματα του Κογκρέσου αναμένεται να δώσουν, με μεγάλη πλειοψηφία, εξουσιοδότηση στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ στον Πρόεδρο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Απέρριψε ο Λευκός Οίκος την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ιρακινός υπουργός αρμόδιος για τον οπλισμό σε Αμερικανούς ειδικούς να επισκεφθούν τις περιοχές που κατονομάζουν ως «εργαστήρια κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής». Παράλληλα, αισιοδοξία επικρατούσε στην αμερικανική ηγεσία ενόψει της αναμενόμενης, με μεγάλη πλειοψηφία, υπερψήφισης και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου εξουσιοδότησης ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ από τον Πρόεδρο Μπους. Χτες, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν ραντάρ και αποβάθρες επιβατών στο πολιτικό αεροδρόμιο της Βασόρας, καθώς και αντιαεροπορικές συστοιχίες κοντά στην Ταλίλ, 260 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

«Το θέμα των επιθεωρήσεων δεν αφορά το Ιράκ, αφορά τον ΟΗΕ. Το μοναδικό που πρέπει να καταληχθεί είναι υπό ποιους όρους θα επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ προκειμένου να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλιά τους». Με αυτά τα λόγια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, απέρριψε την πρόταση που απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα, ο Ιρακινός υπουργός αρμόδιος για τον εξοπλισμό, Αμπντούλ Ταουάμπ Μπουλάχ Χαουάις, σε Αμερικανούς ειδικούς να επισκεφθούν και να επιθεωρήσουν οι ίδιοι τις τοποθεσίες που χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνες. Ο Ιρακινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι έχουν ξαναχτιστεί ορισμένες από αυτές, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του Προέδρου Μπους ότι μετά και από την, όπως διαφαίνεται, με μεγάλη πλειοψηφία, έγκριση από το Κογκρέσο εξουσιοδότησης για ανάληψη στρατιωτικής δράσης «θα δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τη Βαγδάτη ότι, εάν δε συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβάλουν την ειρήνη».

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, αλλά και αναλυτές, εκτιμούσαν ότι μέχρι το Δεκέμβρη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, μέχρι τότε, 5 αμερικανικά αεροπλανοφόρα με 350 μαχητικά θα έχουν καταπλεύσει στον Κόλπο για να ενισχύσουν τους, ήδη, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τυχόν άρνηση ορισμένων αραβικών κρατών να παραχωρήσουν τις βάσεις τους.

Βρετανική διπλωματία

Στη Μόσχα έφτασε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο με θέμα, φυσικά, τις εξελίξεις στο Ιράκ. Ο Μπλερ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «κατανοητές» τις ανησυχίες της Ρωσίας για το πλήγμα που θα δεχτούν τα οικονομικά της συμφέροντα σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ και διαβεβαίωνε ότι ΗΠΑ και Βρετανία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες και απεργάζονται τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα. Παρ' όλα αυτά, λίγο πριν την άφιξή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, εξέφραζε, και πάλι, τη βαθιά ανησυχία του για την καθυστέρηση στην επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, «που θα λύσει οριστικά τις υποψίες και τα ερωτηματικά που υπάρχουν».

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο επέστρεφε ο Βρετανός ΥΠΕΞ έχοντας ολοκληρώσει, με τις επαφές του στην Τεχεράνη, την περιοδεία του σε χώρες του Κόλπου. Ο Τζακ Στρο, που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κόλιν Πάουελ, χαρακτήριζε «παραγωγικές» τις συνομιλίες του με την ιρανική ηγεσία και υποστήριζε ότι «κατά βάση δεν υπάρχουν διαφωνίες», ενώ επαναλάμβανε ότι «στόχος είναι η ειρηνική επίλυση του ζητήματος, αν και με καθεστώτα σαν το ιρακινό αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απειλή βίας».

Ο Ιρανός ομόλογός του, Καμάλ Κχαραζί, επαναλάμβανε ότι πρέπει «να αποφευχθεί η σύρραξη» και σημείωνε ότι το Ιράν θα «διαφυλάξει τα εθνικά του συμφέροντα». Εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση κατά των ΗΠΑ και της «μονομερούς πολιτικής τους», τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καλλιεργούν την τρομοκρατία και προκαλούν το μίσος του ισλαμικού κόσμου. Ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Στρο, αναρωτιόταν για το κατά πόσο το ιρακινό καθεστώς είναι το μοναδικό τυραννικό στον κόσμο και για το κατά πόσο αποτελεί πραγματική απειλή, εφόσον οι περισσότερες χώρες υποστήριξαν το Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ιράν.

Αργά το βράδυ, ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση πλήγματος στο Ιράκ, θα κλείσουν τα ιρακινο-ιρανικά σύνορα και θα τηρηθεί αυστηρή ουδετερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ, το Ιράν δε θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση.

Ισραηλινές «αποκαλύψεις»

Στοιχεία και έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν είχε υπογράψει επιταγές χιλιάδων δολαρίων προς τις οικογένειες Παλαιστινίων μαχητών που έχασαν τη ζωή τους, υποστηρίζει ότι διαθέτει η ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα, πάντα, με την ισραηλινή πλευρά, εκτός από τα χρήματα, αρκετοί Παλαιστίνιοι μαχητές εκπαιδεύονταν στο Ιράκ, κάτι που διαψεύδει η Βαγδάτη.

  • Την κατηγορηματική καταδίκη τους στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και την ανάγκη ενίσχυσης του αντιπολεμικού κινήματος εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι (2007-03-29 00:00:00.0)
Η απαγωγή Ιρανού διπλωμάτη οξύνει τα πνεύματα (2007-02-07 00:00:00.0)
Καταιγιστικές επιδρομές «προετοιμασίας του εδάφους» (2003-03-21 00:00:00.0)
Σε πολεμική εγρήγορση ΗΠΑ - Βρετανία (2002-12-21 00:00:00.0)
Συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ υποσκάπτει την αμερικανο-βρετανική επιχειρηματολογία (2002-10-02 00:00:00.0)
Περιθώριο διαλόγου από τη Βαγδάτη (2002-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ