Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Πλήθη προσφύγων απ' τις ασταμάτητες συγκρούσεις...

ΓΙΑΜΑΣΟΥΚΡΟ.- Οι σφοδρότατες συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και μέρες στο Μπουάκε της Ακτής του Ελεφαντοστού, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ελπίδας στους άλλοτε 500.000 κατοίκους της πόλης και στα περίπου 3.000.000 Αφρικανών μεταναστών εργατών που δούλευαν στις φυτείες κακάο της συγκεκριμένης χώρας. Από προχτές το πρωί έως χτες το απόγευμα, 150.000 κάτοικοι του Μπουάκε είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κρατώντας στα χέρια τους τα εντελώς απαραίτητα... Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης (που πριν τις συγκρούσεις της 19ης Σεπτέμβρη έφθαναν το μισό εκατομμύριο) που παραμένει στις εστίες του αντιμετωπίζει, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού, σοβαρές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και πόσιμο νερό!

Τους ξενώνες τους εγκατέλειψαν κατά κύματα, μόνον χτες, και τουλάχιστον 1.600 ξένοι Αφρικανοί μετανάστες (ως επί το πλείστον απ' την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί) αφότου δέχτηκαν τις άγριες επιθέσεις υποστηριχτών και στρατιωτών της κυβέρνησης του Γκμπάγκμπο (εμπρησμοί κατοικιών, εν ψυχρώ ρίψη πυρών κ.ά.).

Παράλληλα, οι τηλεφωνικές εκκλήσεις του Ντομινίκ ντε Βιλεπάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας (χώρας που κατείχε, επί αποικιοκρατίας την Ακτή Ελεφαντοστού) στον πρόεδρο Γκμπάγκμπο, προκειμένου να αρχίσει άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες, δεν είχαν ούτε χτες αποτέλεσμα. Ο πρέσβης της Ακτής του Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ, Ντζεσάν Φιλίπ Ντζανγκόν - Μπι είχε άλλωστε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας πως η θέση της κυβέρνησής του είναι πως η οποιαδήποτε συνομιλία με τους αντάρτες «θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση σ' ολόκληρη την περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ