Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - «ΦΙΑΤ»
Στη «λαιμητόμο» χιλιάδες εργαζόμενοι

ΡΩΜΗ.-

Απάντηση απεργώντας έδωσαν οι εργαζόμενοι στο περίφημο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας «Φίατ», καθώς ήδη 8.100 θεωρήθηκαν «πλεονασματικοί» και μπήκαν στην ουρά του ταμείου ανεργίας.

Ο Ουμπέρτο Ανιέλι, παρουσιάζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης, δήλωσε ότι «είναι θλιβερό, αλλά απαραίτητο για να υπάρξει μια ανάπτυξη».

Φυσικά ο τρόπος που εννοεί η διεύθυνση της «Φίατ» την ανάπτυξη είναι οι περικοπές θέσεων εργασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά, μόλις τον περασμένο Ιούλιο παρόμοια τύχη είχαν άλλοι 2.887 εργαζόμενοι και τα συνδικάτα FIOM - CGIL υποστηρίζουν ότι το «πλεόνασμα» 8.100 εργαζομένων, όπως το χαρακτήρισε η «Φίατ», είναι η αρχή μαζικών απολύσεων και αυτές θα προκαλέσουν άλλες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια συνολικά 40.000 θέσεων εργασίας.

Αυτό άρχισε ήδη να διαφαίνεται από το καλοκαίρι από τη μείωση των πωλήσεων και της παραγωγής της βιομηχανίας του αυτοκινήτου. Γύρω από τη «Φίατ» υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες μικροβιομηχανίες που παράγουν το 75% των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αυτοκινήτων της. Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει μια δεύτερη κρίση, αφού με τη μείωση των παραγγελιών από την πλευρά της «Φίατ» θα υποχρεωθούν πολλές από αυτές τις βιομηχανίες να προβούν σε απολύσεις ή να κλείσουν. Ταυτόχρονα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης επενδύει ελάχιστο ποσό για την αύξηση της παραγωγής, στοχεύοντας μόνο σε περικοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ