Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ
Παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Ο λαός του Λεκανοπεδίου στις 31 Οκτώβρη θα διαδηλώσει κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, θα ενώσουν εκείνη τη μέρα τη φωνή τους με τους χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον βρώμικο πόλεμο της ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, εναντίον του λαού του Ιράκ.

Οι φιλειρηνικές οργανώσεις, οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που διοργανώνουν την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στη συνέχεια στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις επόμενες μέρες προσπαθούν και θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο και μέσο να ενημερώσουν όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική κινητοποίηση. Πολλές επιτροπές ειρήνης έχουν προγραμματίσει περιοδείες στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να καλέσουν τον κόσμο στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Τούτες τις ώρες η αναγκαιότητα να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός του αντιπολεμικού κινήματος της πατρίδας μας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Δε χωρά εδώ η ασάφεια του γενικού συνθήματος «όχι στον πόλεμο» δίχως την ανάδειξη των αιτιών, δίχως να καταδικαστούν οι ένοχοι, δηλαδή οι ιμπεριαλιστές και πρώτ' απ' όλα οι Αμερικανοί, οι κυβερνήσεις που ανέχονται ή συμμετέχουν, στα πλαίσια της «νέας τάξης», όπως η ελληνική, προετοιμάζοντας ένα μακελειό για τα πετρέλαια, με κινδύνους για τους λαούς από το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός μας λοιπόν συσπειρωμένος πρέπει να καταδικάσει τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και παράλληλα να απαιτήσει να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στις συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν από τους φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση της συγκέντρωσης, κυρίως από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, να προσδώσουν στην κινητοποίηση το ασαφές περιεχόμενο ενός απλού «κατηγορώ τον πόλεμο», γενικού και αφηρημένου, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έδωσε το δικό του ξεκάθαρο πλαίσιο.


Motion Team

Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, με τις πολεμικές προετοιμασίες να «φουντώνουν» από τους ιμπεριαλιστές σ' όλο τον πλανήτη, με δεδομένη την ύπαρξη της αμερικανικής βάσης της Σούδας, αποφασιστικό μέσο για τη διεξαγωγή των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, με τη χώρα μας ήδη να συμμετέχει σ' αυτές, αφού τέσσερα ελληνικά πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, «κυνηγούν» τη «διεθνή τρομοκρατία» και στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο 1 δισ. δραχμές τη μέρα (!!!), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας αγωνίζεται και απαιτεί:

- ΟΧΙ στον σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή στον πόλεμο.

- Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ, παράλληλα επισημαίνει: «Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μετά τις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν και το λαό του Ιράκ».

Με τον σχεδιαζόμενο πόλεμο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, θέλουν να ενισχύσουν το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών όπου Γης, να εντείνουν την καταλήστευση του μόχθου και πλούτου των λαών.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο, την εγρήγορση και την αγωνιστική ενότητα του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα και στο μακελειό για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του πετρελαίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν τους λαούς στον όλεθρο και το θάνατο. Η φωνή της αντίστασης και του αγώνα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατή!

Συμμετέχουν και καλούν

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και καλούν το λαού του Λεκανοπεδίου σ' αυτό, είναι οι εξής: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΕΚΠ, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ), «Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων», «Ελληνες Γιατροί κατά των Πυρηνικών», ΚΕΑΔΕΑ, «Πολίτες του κόσμου για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα, το περιβάλλον», «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», «Συμμαχία Σταματήστε Τον Πόλεμο», Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) '67-'74.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ