Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σενάρια για την επέκτασή του

Το ενδεχόμενο της επέκτασης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ηγουμενίτσα, άφησε να εννοηθεί χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής για την κατασκευή του αγωγού, σημείωσε ότι «ενδεχομένως μελλοντικά θα έχουμε τη δυνατότητα και για άλλες εξόδους, πέραν αυτής της Αλεξανδρούπολης, σε άλλα σημεία, είτε του Αιγαίου, ή του Ιονίου και έτσι εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξόδου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Τα σημεία των επεκτάσεων που προαναφέρθηκαν δεν κατονομάστηκαν από τον Α. Τσοχατζόπουλο, ωστόσο υπάρχουν σενάρια τα οποία θέλουν την επέκταση του αγωγού τουλάχιστον μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση μέχρι και τη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, αφού το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού και φόρτωσης μεγάλων πετρελαιοφόρων, δυνατότητα που δεν έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ετσι, συζητείται η φόρτωση μικρών και μεσαίων τάνκερ που θα προμηθεύουν την αγορά της Μεσογείου και των βορειοανατολικών ακτών του Ατλαντικού, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα μεγαλύτερα τάνκερ να φορτώνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα οποία θα κατευθύνονται κυρίως προς την αγορά της Αμερικής. Βέβαια, όλα αυτά είναι πολύ πρόωρα, αφού δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά αν θα κατασκευαστεί και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Η αναφορά για έξοδο στο Ιόνιο έρχεται προφανώς ως το «αντίπαλον δέος»-αντιπρόταση στα σχέδια κύκλων της Βουλγαρίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αυλώνα (Αλβανία), η οποία χαρακτηρίζεται άκρως ασύμφορη. Οσο ασύμφορη είναι η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αυλώνα, άλλο τόσο ασύμφορη κρίνεται και η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Ηγουμενίτσα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ