Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Νέος κύκλος κυβερνητικών φοροεκβιασμών στους ΕΒΕ

«Ειδοποιητήρια» της Εφορίας σε όσους δεν προσήλθαν. Εντολές της πολιτικής ηγεσίας «να μη χαλαρώσει» ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Σε νέο κύκλο φοροεκβιασμών και απειλών σε βάρος των ΕΒΕ προχωρά τις μέρες αυτές το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμόσει την κατάπτυστη ρύθμιση και να εισπράξει με το «έτσι θέλω» τα αναδρομικά χαράτσια από το κλείσιμο των λεγόμενων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993-1998. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από μια μικρή ανάπαυλα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο φοροεισπαρκτικός μηχανισμός περνά και πάλι στην αντεπίθεση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που όπως έχουν το δικαίωμα δεν προσήλθαν να υπαχθούν στην «προαιρετική», ρύθμιση.

Σ' αυτή τη φάση οι κατά τόπους ΔΟΥ -εκτελώντας άνωθεν σαφείς εντολές- άρχισαν ήδη να στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες «ραβασάκια» με τα οποία καλούν τους ΕΒΕ που δε συμμορφώθηκαν με τις κυβερνητικές υποδείξεις να περάσουν για τα «περαιτέρω» από τις Εφορίες, προκειμένου να «ελεγχθούν» και να «κλείσουν» τις υποθέσεις τους. Ο εκβιασμός δηλαδή και ολοφάνερος είναι και μεγάλες διαστάσεις παίρνει. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το σύνολο των 700.000 και πλέον μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα που δυνητικά, υπάγονται στη ρύθμιση, μόνο οι 250.000 υπέβαλαν τα σχετικά σημειώματα έναντι 450.000 που δεν προσήλθαν και οι οποίοι τώρα γίνονται αντικείμενο νέων απροκάλυπτων εκβιασμών. Το γεγονός ότι το 65% των ΕΒΕ γύρισε την πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχει την εξήγησή του στην αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των ΕΒΕ να πληρώσουν τα πρόσθετα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Στις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ και του συνόλου των μικρών επιχειρήσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απαντά με νέες απειλές και «ελέγχους». Για το θέμα αυτό, και για τη γενικότερη εξέλιξη της είσπραξης φορολογικών εσόδων, ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης κάλεσε σε σύσκεψη διευθυντές ΔΟΥ και ελεγκτικών κέντρων από το σύνολο της χώρας και συγκεκριμένα από: Αττική, Ιόνιο, Κρήτη, Β. και Ν. Αιγαίο, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δ. Ελλάδα και Ηπειρο, καλώντας για μια ακόμη φορά να «μη χαλαρώσει ο μηχανισμός».

Στην πραγματικότητα η «πολιτική πυγμής» που ακολουθεί η κυβέρνηση δείχνει την αδυναμία τους να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα αποφάσισαν σε βάρος και ερήμην των ενδιαφερομένων. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και παρά το νέο γύρο εκβιασμών προκύπτει ότι οι ΕΒΕ δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες της κυβέρνησης και για μια ακόμη φορά θα τους γυρίσουν την πλάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ