Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διογκώνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα

Με διογκωμένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, έχει ξεκινήσει η φετινή χρονιά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, η οποία σηματοδοτείται από αγωνιστικές διεργασίες. Τα προβλήματα στέγασης, σίτισης και υγιεινής, η έλλειψη υποδομών παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση μετά την αύξηση του αριθμού εισαχθέντων στη σχολή.

Ο διπλασιασμός του αριθμού των πρωτοετών σπουδαστών πλοιάρχων και μηχανικών σε 450 διογκώνει τα μέχρι τώρα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης με ζητήματα στέγασης, σίτισης, υλικοτεχνικής υποδομής. Οι σπουδαστές «παστώθηκαν» σε θαλάμους ανά 12, ενώ μέχρι πέρυσι έμεναν ανά 7.

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει υποδομή για τις ανάγκες υγιεινής, υποδομή σε εργαστηριακούς χώρους, επίσης τα πολυπληθή τμήματα δυσχεραίνουν το διδακτικό έργο που στηρίζεται σε πεπαλαιωμένα βιβλία.

«Πού είναι η αναβάθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση; Πώς τους θέλουν τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού που τόσους μήνες διαφήμιζαν; Εμείς οι σπουδαστές αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και προχωράμε μέσα από την αγωνιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήσαμε στην ανάδειξη των προβλημάτων των ναυτικών σχολών, της ναυτικής εκπαίδευσης και της αντιναυτεργατικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΑΕΝ.

Η Παράταξη, η οποία είναι η μοναδική που βρίσκεται κοντά και μαζί με τους σπουδαστές, καταγγέλλει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης και της ναυτεργατικής πολιτικής. Η ΠΚΣ ΑΕΝ προχωράει σε μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Μερικά από τα κύρια αιτήματα των σπουδαστών είναι η αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και η ουσιαστική ένταξή της στο υπουργείο Παιδείας. Ζητούν την άμεση αποστρατικοποίηση των Ακαδημιών, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου που στηρίζεται στους αναχρονιστικούς, αυταρχικούς κανονισμούς και προγράμματα σπουδών, την απελευθέρωση της ναυτικής εκπαίδευσης από τον ασφυκτικό έλεγχο των εφοπλιστών.

Ακόμη, διεκδικούν την ισοτιμία και αναγνώριση των πτυχίων, με τα αντίστοιχα της στεριάς, την κατάργηση της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης, με την πραγματική σύνδεση θεωρίας - πρακτικής εκπαίδευσης με την οργάνωση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών ταξιδιών, με την ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα ναυπηγεία, με την εποπτεία των ΑΕΝ. Παράλληλα, καταδικάζουν την κατάργηση του Καμποτάζ, την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και τα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών. Επίσης, εκφράζουν τη συστράτευσή τους στις διεκδικήσεις των ιστορικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης(2019-05-15 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες στις ΑΕΝ όλης της χώρας(2013-12-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού(2012-12-01 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν τη Δευτέρα στον Πειραιά(2011-10-08 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές για τη λειτουργία της σχολής(2011-10-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα(2005-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ