Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ»
Πλεονάζουν οι εργολάβοι!

Ανακοίνωσε  απολύσεις λόγω «πλεονάζοντος προσωπικού», ενώ αυξάνουν οι αναθέσεις σε  εργολάβους

Νέες απολύσεις προανήγγειλε η επιχείρηση «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», ιδιοκτησίας Οδ. Κυριακόπουλου, καθώς σε ανακοίνωσή της εκτιμά πως πάνω από το 15% του προσωπικού «πλεονάζει», ενώ την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερες δραστηριότητές της, δίνονται σε εργολάβους. Την ενέργεια της επιχείρησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Μεταλλείων του ΚΚΕ, τονίζοντας πως χρησιμοποιεί τους εργολάβους σαν εμπροσθοφυλακή για να περάσουν τα σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Η επιχείρηση κάνει λόγο για «πλεονάζον» προσωπικό, όταν διευθυντικά στελέχη της, σημειώνουν σε όλους τους τόνους, ότι το '99 υπήρξε ρεκόρ πωλήσεων Βωξίτη και πως ήταν από τις καλύτερες χρονιές όσον αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας. Σήμερα απασχολεί συνολικά 190 εργαζόμενους, ενώ μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, με εκβιαστικό τρόπο έχουν απολυθεί «οικειοθελώς» 60 εργαζόμενοι. Στο μεταξύ ήδη τέσσερα τμήματα της επιχείρησης έχουν δοθεί σε εργολάβους, οι οποίοι υποχρεώνουν τους εργαζόμενούς τους, να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, Σάββατα και Κυριακές, ενώ απασχολούν αρκετούς αλλοδαπούς ανασφάλιστους.

Η φοβερή εντατικοποίηση, η είσοδος των εργολάβων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα να συμβούν δυο εργατικά ατυχήματα στο χώρο και να τραυματιστούν αντίστοιχα δυο εργαζόμενοι.

Προχτές οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε να υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις του σωματείου με τη Νομαρχία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το που θα ανακοινωθούν απολύσεις.

«Η επιχείρηση "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης", ανακοίνωσε ότι πλεονάζει προσωπικό, πιθανόν λόγω της τεράστιας αύξησης τόσο των πωλήσεων Βωξίτη, όσο και της παραγωγικότητας και των κερδών της», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Μεταλλείων του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, στόχος είναι, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Το φαινόμενο των εργολαβιών - συνεχίζει - εξαπλώνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και μέσω αυτού επιδιώκεται η κατάργηση του 8ωρου, των ειδικοτήτων, της πενθήμερης βδομάδας, της κυριακάτικης αργίας και όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι - υπογραμμίζει - πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που ακολουθούν πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματιών και που μετά τις εκλογές ετοιμάζουν μεγάλες ανατροπές και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και εκείνα τα κόμματα, που δημαγωγώντας για μια Ευρώπη κοινωνική, βάζουν «πλάτες» στο να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι μόνοι - τονίζει - που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα, με ταξική πολιτική κατεύθυνση μαζί με τους επαγγελματίες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δημιουργώντας το δικό τους μέτωπο. «Η ψήφος - καταλήγει - των εργατών στο ΚΚΕ θα είναι καθοριστική, θα βάλει το λιθαράκι για τη δημιουργία του μετώπου πάλης, που θα βάλει φραγμό στις αντεργατικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, οργανώνοντας τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ