Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο φόντο οξυμένων προβλημάτων

Επιμονή για αγώνες από τη ΔΑΣ, επιμονή στο «διάλογο» από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ την πρώτη μέρα

Από κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου
Από κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου
Η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η δυναμική είσοδος των πολυεθνικών και η συγκεντροποίηση του κλάδου σε λίγα χέρια, με τις συνεχείς εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων από μεγάλες εταιρίες, είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του 35ου απολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία επί του απολογισμού.

Τις εργασίες «άνοιξε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Κωλέτσης, με την παρουσίαση του διοικητικού απολογισμού δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης. Ο πρόεδρος αρκέστηκε στην απλή αναφορά των προβλημάτων, «παρακάμπτοντας» να επισημάνει τις αιτίες, αλλά και να κάνει την παραμικρή «νύξη» για αγωνιστική αντιμετώπισή τους. Εμφάνισε σαν μόνη λύση το «διάλογο» και την Ολυμπιάδα του 2004, που «θα αυξήσει την τουριστική κίνηση»...

Από την πλευρά του, ο Χ. Κατσώτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ, στην ομιλία του, επισήμανε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία που θέλουν οι πολυεθνικές, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα ελέγχουν το κλάδο. Επισήμανε πως οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι η ανασφάλιστη εργασία παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων κατά επιχείρηση. Υπογράμμισε πως η ασυδοσία των εργοδοτών τροφοδοτείται από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

«Εμείς σαν ΔΑΣ- τόνισε - προτείναμε με κάθε ευκαιρία την αλλαγή τακτικής της Ομοσπονδίας, με μια πολιτική που θα συγκρούεται με την κυβέρνηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία που θα προετοιμάζει τους εργαζόμενους για αγώνες. Οι προτάσεις μας δεν έχουν υιοθετηθεί από την υπόλοιπη διοίκηση, καθώς η Ομοσπονδία κινήθηκε στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του κοινωνικού διαλόγου». Στηλίτευσε τη συμβιβαστική τακτική των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίες και τόνισε πως η ελπίδα βρίσκεται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η ώρα για μια νέα πορεία, όπου οι δυνάμεις της αντεπίθεσης μπορούν να κυριαρχήσουν για να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Ν. Μελισσάρης, στέλεχος της ΔΑΚΕ, εκθείασε και αυτός τη λογική του διαλόγου και της αδράνειας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εξορκίσει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, αφού «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις - είπε - έχουν αντίκτυπο στην τσέπη του εργαζόμενου που δεν μπορεί να θυσιάσει ούτε ένα μεροκάματο»...

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, μετέφεραν συνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της χώρας, που πήραν το λόγο. Η Γεωργία Λιώλη, από τη Ζάκυνθο σημείωσε πως δεν εφαρμόζονται ωράρια και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι επειδή το Σωματείο κατάγγειλε τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε πέντε επιχειρήσεις, δέχτηκε τρεις μηνύσεις και μια αγωγή με την οποία του ζητείται να καταβάλλει το ποσό των 125 εκατ. δρχ.

Η Βαγγελιώ Ιορδάνου από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενες στο κλάδο, οι οποίες αντιμετωπίζουν και πιο οξύ πρόβλημα απασχόλησης, αλλά και συνταξιοδότησης. Επισήμανε πως «πάρα πολλές γυναίκες αναγκάζονται από τους εργοδότες να υπογράφουν συμβάσεις ότι δε θα μείνουν έγκυες, ενώ πολλές φορές κρύβουν και ότι είναι παντρεμένες».

Ο Ηλίας Τσάκαλης από το σωματείο σερβιτόρων Αθήνας, σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως «δεν αρκεί να μετράμε πληγές, αλλά πρέπει να καθορίσουμε μια νέα πορεία, είναι ανάγκη να εφαρμοστεί το τρίπτυχο, οργάνωση - ενότητα - αγώνας για να μπορεί να μαζικοποιηθεί το κίνημα». Πρότεινε μετά το τέλος του συνεδρίου σήμερα, οι σύνεδροι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ