Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Παραβιάσεις από το νέο ιδιοκτήτη

Διαμαρτυρία των ανέργων του ναυπηγείου, όσον αφορά την παραβίαση του συμβολαίου πώλησης, για την απασχόλησή τους 

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Ναυπηγεία Αυλίδας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι άνεργοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας - όπως οι ίδιοι υπογράφουν - θεωρώντας υπεύθυνη «για το τεράστιο σκάνδαλο τη σημερινή κυβέρνηση που μας εμπαίζει, μέσω, του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου και της διοίκησης της ΕΤΒΑ, διότι δεν κρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού πώλησης των ναυπηγείων στους οποίους περιλαμβάνεται και η επαναπρόσληψη των 300 πρώην εργαζομένων, ενώ το μέλλον των Ναυπηγείων Χαλκίδας είναι αβέβαιο».

Το διάστημα που είχε οριστεί μέχρι ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, εφοπλιστής Στ. Ηλίαςνα λειτουργήσει το ναυπηγείο πλήρως και να προσλάβει τους εργαζόμενους που είχε δεσμευτεί, όχι μόνο πέρασε αλλά και κανένας από τους 350 εργαζόμενους δεν προσλήφθηκε. Αντίθετα, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του φιλοκυβερνητικού σωματείου, ο ιδιοκτήτης απαίτησε παράταση μέχρι το τέλος Μάη του 2000, με τη δικαιολογία, ότι «χρειάζεται συντήρηση». Στο μεταξύ, έξω από διαδικασίες και συμφωνίες, στις αρχές Φλεβάρη, ο εφοπλιστής ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσλάβει κάποιους εργαζόμενους - στέλνοντας ατομική πρόσκληση στον καθένα - με τους όρους της ΕΓΣΣΕ. Προηγούμενοι μισθοί - μεροκάματα, επιδόματα, άλλες κατακτήσεις που υπήρχαν καταργήθηκαν, χωρίς να βγάλει άχνα και το σωματείο εργαζομένων.

Αλλά, και αυτούς τους λίγους (50 εργαζόμενοι), που προσέλαβε για τη συντήρηση, τους απασχολεί χωρίς σύμβαση και κάνοντας χρήση - όπως τους ανακοίνωσε - «του δικαιώματος της υπερεργασίας μέσα στο πενθήμερο», δηλαδή καθημερινή απασχόληση 9 ωρών «σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης» την ώρα που 250 εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι.

Στην ανακοίνωσή τους, οι άνεργοι των Ναυπηγείων, τονίζουν ότι απαιτούν, την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνταν στο χώρο με τις αποδοχές και τα κεκτημένα που είχαν. Ακόμα, την απρόσκοπτη λειτουργία των ναυπηγείων με τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στο χώρο και όχι με αλλοδαπούς ναυτεργάτες, όπως έγινε πρόσφατα με την επισκευή ενός πλοίου του εφοπλιστή από το πλήρωμά του. Τέλος, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων, περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές, που δεν κατέβαλε ο προηγούμενος ενοικιαστής των Ναυπηγείων Α. Λελάκης και είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει η ΕΤΒΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ