Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοίγουν αυλαία

«Ο ξεριζωμός» στο «Απλό Θέατρο»
«Ο ξεριζωμός» στο «Απλό Θέατρο»
Πρεμιέρα, αύριο, στο «Απλό Θέατρο», όπου το «Φάσμα» παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ «Ο ξεριζωμός». Εργο, το κορυφαίο του συγγραφέα, που αποτελεί ποιητικό στοχασμό πάνω στη γλώσσα και στο ρόλο της στην πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Τότας Πρίτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μάνος Σταλάκης, Μαρία Ζαχαρή κ.ά.

Οπως σημειώνει ο Αντώνης Αντύπας, «ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο φωτίζει τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων, στη ζωή μιας μικρής ομάδας Ιρλανδών και μέσα από τις προσωπικές σχέσεις τους, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους και τη συμβίωσή τους με τους Αγγλους, παρακολουθούμε τα αποτελέσματα μιας φαινομενικά αθώας, από αγγλικής πλευράς, πράξης. Μέσα από το δράμα των προσώπων, αφήνει να φανεί το δράμα ενός ολόκληρου έθνους, που ξεκινώντας από τη γλώσσα, χάνει τον πολιτιστικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα. Ο Φρίελ επιχειρεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, με ένα έργο επίκαιρο και σχεδόν προφητικό».

  • Αφιερωμένες στη γυναίκα είναι οι δύο παραστάσεις που ανεβαίνουν, όλο το Νοέμβρη, στο Θέατρο «Αθηναΐς». Πρόκειται για «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου, και τους μονόλογους «Female Parts» των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε, που ερμηνεύει η Shirin Youssefian. Το «Αμάρτημα της μητρός μου» ερμηνεύουν η Νεκταρία Γιαννουδάκη (Μάνα) και οι Γιώργος Νανούρης (Αφηγητής - Γιωργής), Ιωάννα Πολυνείκη, Παναγιώτης Μαρίνος. Η πλοκή του διηγήματος του Γεώργιου Βιζυηνού είναι γνωστή στους περισσότερους από το σχολείο. Στην ελληνική επαρχία του 19ου αιώνα μια γυναίκα πέφτει κατάκοπη να κοιμηθεί. Στον ύπνο της πλακώνει και σκοτώνει άθελά της το νεογέννητο κοριτσάκι της. Το τραγικό γεγονός αλλάζει τη ζωή της και τη ζωή της οικογένειάς της. Η ίδια αποκτά μια έντονα εγωιστική διάθεση που προσπαθώντας να ξεφύγει από την ενοχή της, καταπιέζει ασυνείδητα και «κλέβει» την ενέργεια και το ζωτικό χώρο από τα υπόλοιπα παιδιά της. Το «Female Parts» ήταν αρχικά ένα μονόπρακτο ερμηνευμένο από γυναίκα που διασκευάστηκε και παρουσιάστηκε από τη Φράνκα Ράμε το 1977 με τίτλο «All House, Bed and Church». Το έργο είναι μια σειρά μονολόγων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη σημερινή εποχή: προβλήματα στην οικογένεια, στις σχέσεις, στη δουλειά, στην κοινωνία. Η σκηνοθεσία είναι των Cassi Moghan και Πέπη Οικονομοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ