Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρώτη η Ασία στη Θεσσαλονίκη

Ο Χιντενόρι Σουγκιμόρι με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»
Ο Χιντενόρι Σουγκιμόρι με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»
Η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη μοιράστηκαν το μεγάλο βραβείο, «Χρυσός Αλέξανδρος» του 43ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους. Την Κυριακή έγινε η απονομή του βραβείου εξ ημισείας στις ταινίες, «Η γυναίκα της βροχής» του Ιάπωνα, Χιντενόρι Σουγκιμόρι, και «Για πάντα δικός σου» του Ταϊλανδού, Apichatpong Weerasethakul. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 36.700 ευρώ.

Εξ ημισείας απονεμήθηκε και το επίσης σημαντικό βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στις ταινίες: «Τα μυστικά μιας εκδρομής» της Αλίς Νέλις σε συμπαραγωγή Τσεχίας και Σλοβακίας και την ελληνική «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί - Ο μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Η βράβευση της Νέλις έγινε «για το χιουμοριστικό τρόπο αφήγησης μιας δραματικής ιστορίας, έχοντας, ταυτόχρονα, τον πλήρη έλεγχο όλων των εκφραστικών της μέσων στην ταινία» και της Παναγιωτοπούλου «για την τολμηρή συμβίωση της καθημερινότητας και τη συμβολική διάσταση της ζωής».

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής «Αργυρός Αλέξανδρος», (έπαθλο 22.000 ευρώ), πήγε στην ταινία «Μπανγκαλόου» του Γερμανού Ούλριχ Κέλερ. Το Βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Κάρλος Ρεϊγάδας για την ταινία «Χαπόν», συμπαραγωγής Μεξικό και Ισπανίας. Το Βραβείο σεναρίου κέρδισε η Αλίς Νέλις για την ταινία «Τα μυστικά μιας εκδρομής», σε συμπαραγωγή Τσεχίας και Σλοβακίας.

Το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας γυναίκας ηθοποιού απέσπασε η Μάνσα Ντόρερ για την ταινία «Τυφλός στόχος» της Χάνα Α.Β. Σλακ από τη Σλοβενία. Το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας άνδρα ηθοποιού κέρδισε ο πολύ καλός Ελληνας ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου, για τις ταινίες «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί - Ο μπαμπάς μου» της Πέννυ Παναγιωτοπούλου και «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Το Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος απονεμήθηκε στην ταινία «Μην κλαις» του Μιν Μπουνγκ Χουν από την Κορέα.

Α' βραβείο ερμηνείας στον Χρήστο Στέργιογλου
Α' βραβείο ερμηνείας στον Χρήστο Στέργιογλου
Ειδική μνεία δόθηκε στον Μουχαμάντ Ραχίμοφ για την ταινία «Μην κλαις» του Μιν Μπουνγκ Χουν από την Κορέα.

Το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για ταινία των Παράλληλων Τμημάτων απονεμήθηκε στην ταινία «Είμαι η Ταράνε, ετών 15» του Ρασούλ Σαντρ Αμελί από το Ιράν, στο πλαίσιο των «Νέων Οριζόντων» «για την αποτελεσματικότητά της στην απεικόνιση μιας νέας προοπτικής στην κατάσταση της γυναίκας στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία».

Τα βραβεία κοινού «Dewars» απονεμήθηκαν στην ταινία «Δύση» του Κριστιάν Μουνγκίου από τη Ρουμανία για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και στην ταινία «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου από τις ταινίες του Τμήματος Ελληνικού Κινηματογράφου. Χτες το βράδυ θα απονέμονταν και τα κρατικά βραβεία ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού για τις ελληνικές ταινίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα βραβεία των Κανών (2008-05-27 00:00:00.0)
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ των ΦΟΡΕΩΝ (2004-11-30 00:00:00.0)
Ελληνική διάκριση (2004-09-16 00:00:00.0)
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί (2002-11-22 00:00:00.0)
Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει (2002-08-01 00:00:00.0)
Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ