Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η ανταγωνιστικότητα είναι μονόδρομος

Στην υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος των επιχειρηματιών που απαιτούν να καθιερωθεί η «ανταγωνιστικότητα» σε νέο «εθνικό στόχο» προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι η κυβέρνηση αγνοεί την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, με ακροατήριο που στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από επιχειρηματίες και λοιπούς... κοινωνικούς εταίρους, έδωσε το στίγμα της νέας επέλασης κατά της εργατικής τάξης. Ξεκαθάρισε ότι η «μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ, η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μονόδρομο», καθώς και ότι «η χώρα μας έχει πάρει τις αποφάσεις της, είναι ενταγμένη στο διεθνή στίβο και ανταγωνίζεται». Οι αναφορές του πρωθυπουργού έγιναν στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

Επειδή όμως ο διεθνής στίβος είναι ανταγωνιστικός, ο πρωθυπουργός καθησύχασε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «η ανταγωνιστικότητα είναι σήμερα στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής μας». Αντίθετα, η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική θα σκληραίνει περισσότερο.

«Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως περιγράφεται στους στόχους του προγράμματος για την ανάπτυξη και σταθερότητα» είπε ο Κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι η «αυτή η πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη». Επ' αυτού, έκανε σύντομη αναφορά σε μερικά κρίσιμα για το μεγάλο κεφάλαιο επιτεύγματα της κυβέρνησής του που αφορούν την απελευθέρωση των αγορών, την αναμόρφωση του φορολογικού, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ενταχθεί στα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ είναι της τάξεως του 40%, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου.

Σύντομος πλην σαφής, ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η επίτευξη του στόχου της «ανταγωνιστικότητας» απαιτεί τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ:

  • Πρότεινε να κατατίθεται κάθε 3 μήνες έκθεση από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στον πρωθυπουργό.
  • Ζήτησε να μετέχουν στο Συμβούλιο και κορυφαία στελέχη και άλλων υπουργείων.
  • Απαίτησε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εξόρυξη χρυσού, διότι προσωπικά δραστηριοποιείται και σ' αυτόν τον τομέα (!) κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ