Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες

Πολύ μακριά από τις αυξανόμενες ανάγκες και τα κενά που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική κινούνται οι δαπάνες για την Παιδεία που μετά από αρκετά χρόνια αυξάνονται, σε σχέση με φέτος, σε ποσοστά παρόμοια με την αύξηση των γενικών δαπανών του προϋπολογισμού, στο 5,8%. Αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,18 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σε σχέση με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες της Παιδείας. Το ποσό αυτό στο 7,41% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού και μόλις στο 3,45% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την εκπαιδευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί τον επόμενο χρόνο. Την πιο εντυπωσιακή αύξηση σημειώνουν οι δαπάνες προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων που από 26.413 ευρώ το 2002, «εκτοξεύονται» στα 31.000.000 ευρώ δείχνοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, ενώ όπως φαίνεται σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η αύξηση των δαπανών καθώς αν δεν υπολογιστεί το παραπάνω ποσό, η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για την Παιδεία σε σχέση πέρσι είναι 4.8%.

Σημαντική αύξηση εμφανίζεται στις δαπάνες της Διεύθυνσης Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού που σχεδόν διπλασιάζονται από 597.665 ευρώ το 2002 σε 1.233.400 ευρώ το 2003, καθώς σε αυτές εντάσσεται το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και ο προωθούμενος Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρά την εξαγγελία για επέκταση του «ολοήμερου» σχολείου, οι δαπάνες αυξάνονται κατά 27.000 ευρώ περίπου, ενώ πενταπλασιάζονται σχεδόν οι δαπάνες για «εισιτήριες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αύξηση δαπανών σημειώνεται και στους δύο τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι οι δαπάνες για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τους φορείς που αφορούν βιβλιοθήκες και αρχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ