Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Λιτότητα και στον πολιτισμό

Καθηλωμένες στο 0,48% του συνολικού προϋπολογισμού παραμένουν οι δαπάνες για τον πολιτισμό, ποσοστό αντίστοιχο με το φετινό, το οποίο, θυμίζουμε, ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2001!

Παγιωμένες - και με μία μικρή πτώση - παραμένουν οι επιχορηγήσεις στα ΝΠΔΔ (συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), στα ΑΕΙ και στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, των οποίων η καταδίκη στην απόλυτη ανέχεια συνεχίζεται. Οπως συνεχίζεται και η αύξηση της επιχορήγησης στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό το αρμόδιο υπουργείο, να σημειωθεί ότι στα δύο «Μέγαρα» θα δοθούν 11,7 εκατομμύρια ευρώ (από 11 εκατ. το 2002) και στα ΔΗΠΕΘΕ προϋπολογίζονται μόλις 3 εκατ. ευρώ, από... 2,9 εκατ. το 2002. Αναλόγως ανεπαίσθητη είναι η επιχορήγηση στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. «Παγωμένες» είναι και οι δαπάνες για τις σωστικές ανασκαφές και για τα συστήματα ασφάλειας των μουσείων, ενώ μείωση παρατηρείται στα ποσά για την αγορά έργων τέχνης, κειμηλίων, αρχαιοτήτων και άλλου ιστορικού υλικού. Αντιθέτως, αυξάνεται η επιχορήγηση στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Τέλος, ο κωδικός των δαπανών «πλήρωσης θέσεων προσωπικού» είναι κενός, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΥΠΠΟ θα εξακολουθεί να στηρίζεται στις πλάτες των εκτάκτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ