Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πέφτει ... μαχαίρι μήνα Νοέμβρη!

Κόβονται τώρα άλλα 150.000 στρέμματα, από τα ήδη δηλωμένα στο ΟΣΔΕ

Ρεσιτάλ ασυδοσίας και αυθαιρεσίας ξαναδίνουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), προκειμένου να εμφανίσουν στην ΕΕ υποεκτιμημένη παραγωγή σύσπορου βαμβακιού γύρω στο 1.100.000 τόνους με τη ...δεύτερη εκτίμηση, που πρόκειται να δοθεί κατά τις 25 του μήνα.

Επειδή η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλή και πολύ μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού έκαναν ό,τι έκαναν με τα όρια στρεμματικής απόδοσης, αποφάσισαν τώρα να κόψουν εντελώς, αδικαιολόγητα και παρανόμως, άλλα 150.000 στρέμματα βαμβακιού πανελλαδικώς, από τα ήδη δηλωθέντα στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων). Από προχτές έφτασαν οι νέες πετσοκομμένες δισκέτες στα εκκοκκιστήρια και χτες στάλθηκε και σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος στα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ετσι, από χτες, σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, αγρότες, που πήγαιναν να παραδώσουν το βαμβάκι τους με βάση το όριο των 297 κιλών ανά στρέμμα και με βάση τα δηλωθέντα στρέμματα ΟΣΔΕ, πληροφορούνταν στα εκκοκκιστήρια ότι όχι μόνο δε δικαιούνται να παραδώσουν βαμβάκι, αλλά πρέπει να τους επιστραφεί βαμβάκι από αυτό που είχαν παραδώσει! Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δικαιολογημένα νέο κύμα οργής και αγανάκτησης στους πολύπαθους βαμβακοπαραγωγούς.

Πάντως, για άλλη μια φορά, γίνεται φανερό πως οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν κάθε λόγο να τρίψουν στη μούρη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις νέες αυτές απαράδεκτες προσταγές. Οπως επίσης έχουν κάθε λόγο να κατέβουν μαζικά στους δρόμους του αγώνα, με στόχο να ματαιώσουν τις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Πάνω απ' όλα, βέβαια, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αγωνιστούν ενωτικά και πεισματικά για την ανατροπή του υπάρχοντος καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και των συνακόλουθων αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αποφάσεων. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως δεν τους απομένει άλλος δρόμος πέρα από το να διεκδικήσουν δυναμικά και επίμονα ένα νέο κανονισμό, που να εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντά τους και την επιβίωσή τους στα χωριά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ