Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Σε ισχύ οι χουντικές διατάξεις

Διατηρούνται οι χουντικές διατάξεις που ισχύουν στη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και με τη νέα κωδικοποίηση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή.

Οπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης, παρά το ότι είναι αναγκαία μέσω της κωδικοποίησης η συγκέντρωση της διάσπαρτης σχετικής νομοθεσίας εντούτοις δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό και να διατηρεί σε ισχύ διατάξεις, που ισχύουν από την εποχή της χούντας και διατηρούν το στρατιωτικό χαρακτήρα του Λιμενικού Σώματος.

Ως τέτοιες, ανέφερε την εφαρμογή του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα παρά την εκφρασμένη αντίθεση του προσωπικού και τη διατήρηση μιας σειράς απαγορεύσεων όπως αυτή που αναφέρεται σε συμμετοχή σε σωματεία ακόμα και με μορφωτικό και επιστημονικό χαρακτήρα χωρίς προηγούμενη έγκριση της ηγεσίας. Επίσης, διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς για την κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα, αφού αυτή γίνεται με διαγωνισμό σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου γίνονται πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο Σ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι το Λιμενικό Σώμα πρέπει να είναι πολιτική υπηρεσία, με χαρακτηριστικά Σώματος Ασφάλειας που κύρια αποστολή του θα έχει την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος στις παραλίες και στις ακτές και τη γενικότερη προστασία του κοινωνικού Σώματος. Ταυτόχρονα, είπε, με την αποστρατιωτικοποίηση πρέπει να κοπεί και ο ομφάλιος λώρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με το Λιμενικό Σώμα για τη διαφύλαξη και προώθηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες με τη χρησιμοποίηση του Λιμενικού για την καταστολή του ναυτεργατικού κινήματος.

To απόγευμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ναυτικό ατύχημα του πλοίου Prestige είπε ότι τόσο η πλοιοκτησία του όσο και η διαχειρίστρια εταιρία είναι Λιβεριανές και το νηολόγιό του σημαίας Μπαχάμες. Για το θέμα του ελέγχου του, είπε ότι δεν έγινε κανένας, γιατί το πλοίο προσέγγισε το λιμάνι της Καλαμάτας τράνζιτ, χωρίς να διενεργήσει καμία εμπορική πράξη και έτσι δεν επιθεωρήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ