Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές λαθροχειρίες με φόντο την καταστροφή του περιβάλλοντος

Τον εξωραϊσμό της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για το περιβάλλον επιχείρησε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, αλλά αντί γι' αυτό τα ίδια τα στοιχεία που επικαλέστηκε φανέρωσαν ότι και στο θέμα αυτό έχει πιάσει «πάτο»!

Συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλέστηκε περίπου σαν ...κατόρθωμα το ότι η χώρα μας από πλευράς αριθμού καταγγελιών, που γίνονται στην ΕΕ για παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον, από την θέση που κατείχε μεταξύ των κρατών - μελών έχει κατέβει στην 6η.

Στον πίνακα που μας διένειμε, η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην 6η θέση με 94 καταγγελίες μη σημειώνοντας όμως καμία πρόοδο από τις αρχές του 2000 που εκκρεμούσαν σε βάρος της 92 υποθέσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ωστόσο, η υπουργός υποστήριξε ότι από τις 92 αυτές υποθέσεις οι 26 έχουν τεθεί στο αρχείο, ενώ επιπλέον 11 υποθέσεις που εξετάστηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπων της Κομισιόν και της κυβέρνησης βαίνουν σε οριστική λύση ως το Μάρτη του 2003 και επομένως μένουν σε εκκρεμότητα μόνο 55 υποθέσεις...

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση που έγινε για τα θέματα αυτά την περασμένη Παρασκευή μεταξύ κοινοτικών και κυβερνητικών εκπροσώπων εξετάστηκαν 18 υποθέσεις που αφορούσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και παραδέχτηκε ότι ύστερα από τις εξηγήσεις που δόθηκαν τέθηκαν στο αρχείο μόνο οι τέσσερις από αυτές. Σε εκκρεμότητα μένουν οι υπόλοιπες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα έργα του Κηφισού, της Μαραθώνιας Διαδρομής, τα χρυσωρυχεία Χαλκιδικής, Περάματος Εβρου και Σαπών, οι εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων στην προστατευόμενη περιοχή της Βάσοβας, η χωματερή στο βιότοπο της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου κ.ά.

Κατά τα άλλα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη συγκρότηση των φορέων διαχείρισης 25 προστατευόμενων περιοχών η σύσταση των οποίων προβλέπεται από το άρθρο 13 του πρόσφατου νόμου 3044/2002.

Τέλος, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων που αφορούν στην αξιοποίηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης της Δυτικής Αθήνας, στην «υιοθεσία» βιβλίων που αναφέρονται στο περιβάλλον κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ