Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα «παιδιά της "Greenpeace"» ευαισθητοποιήθηκαν!

Υποπτη και αδικαιολόγητη ενέργεια χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της δεξαμενής σκουριάς της ΛΑΡΚΟ το Σωματείο των Εργαζομένων

Eurokinissi

Ερωτηματικά και αμφιβολίες για τους στόχους και σκοπούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης GREENPEACE εγείρει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και γενικότερα, η χτεσινή, για δεύτερη φορά (η πρώτη είχε γίνει το Σεπτέμβρη του 1998) ενέργεια - παρέμβαση, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στη Λάρυμνα. Μέλη της, με ταχύπλοα, αποβιβάστηκαν το πρωί και κατέλαβαν εγκαταστάσεις στη δεξαμενή της σκουριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί η ΛΑΡΚΟ την απορρίπτει με φορτηγίδες στη θάλασσα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, προτίθενται να παραμείνουν, μέχρι να πάρουν διαβεβαιώσεις και χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του προβλήματος.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, συζήτησε τις εξελίξεις και κατήγγειλε την «Greenpeace» «για την απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενέργειά της, να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά και να καταλαμβάνει εγκαταστάσεις διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου. Αψηφώντας, μάλιστα, ότι ενέργειες τέτοιου είδους είναι επικίνδυνες να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα στους εργαζόμενους και εκατοντάδες εκατομμύρια ζημιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του το σωματείο τονίζει: «Δε μας πείθει η "Greenpeace" ότι με την κατάληψη αυτή εξυπηρετεί την επίλυση του προβλήματος ρίψης σκουριάς στη θάλασσα». Χαρακτηρίζει «ύποπτη» την παρέμβασή της σε μια χρονική στιγμή «που το 70% των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για να μεταφέρεται η σκουριά στη στεριά (κόστος 2,5 δισ.), έχει περατωθεί». Αλλά και «αδικαιολόγητη», γιατί «το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δώσουν ένα δυνατό οικονομικό χτύπημα στη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους να μας οδηγήσουν στην ανεργία».

Το σωματείο καλεί την «Greenpeace» να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λύση του προβλήματος...

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως σωματείο στο διεκδικητικό του πλαίσιο περιλαμβάνει αυτά τα προβλήματα, ζωτικά για την πορεία της επιχείρησης. Εκείνοι που δεν τα υλοποιούν, όπως δέχεται και η «Greenpeace», είναι η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση.

Και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται: Ενόψει και της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με τις διάφορες πολυεθνικές του κλάδου να καραδοκούν για το «φιλέτο», δεν είναι «όψιμο το ενδιαφέρον» της «Greenpeace», όταν μάλιστα δεν έχει δείξει την ίδια «ευαισθησία» σε άλλες περιπτώσεις;

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει «την πλήρη εναρμόνιση της ΛΑΡΚΟ με τα όσα ορίζει η κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την απόρριψη της σκουριάς». Διευκρινίζει, επίσης, ότι, με βάση την απόφαση αυτή, η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει παράταση ως τις 31-12-2004 για την απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα, ενώ έχει επενδύσει 3,5 δισ. δραχμές για τη δημιουργία υποδομής για χερσαία εναπόθεση της σκουριάς.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν περνάει ο εμπαιγμός στους εργαζόμενους (2024-05-30 00:00:00.0)
Την Τρίτη η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου (2023-05-27 00:00:00.0)
Σε διαρκή ετοιμότητα για την περιφρούρηση του μόχθου τους (2022-07-28 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη συναυλία - σταθμός στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ (2021-07-29 00:00:00.0)
Συνέχιση του αγώνα αποφάσισε το Συντονιστικό των Σωματείων (2021-07-09 00:00:00.0)
Τοξική βόμβα μεγατόνων στη Λάρυμνα! (2003-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ