Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Ιδιωτικοποιείται, αγοράζοντας το 30% της ΔΕΠΑ

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι διαδικασίες για την πώληση του δεύτερου πακέτου (15%) μετοχών της ΔΕΗ

Το δικαίωμά της (διά νόμου) για την εξαγορά έως και του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), προτίθεται να ασκήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΗ, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Επιχείρησης, θα ανατεθεί σε σύμβουλο ο καθορισμός του τιμήματος, το οποίο θα στηρίζεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, αλλά και αποτίμηση της ΔΕΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΔΕΗ, έρχεται λίγες μέρες πριν τη δεύτερη ιδιωτικοποίηση της ίδιας.

Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ προτίθεται να εξαγοράσει έως και το 30% της ΔΕΠΑ, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να καθοριστεί το τίμημα που θα πληρώσει η ΔΕΗ, αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας και για το τίμημα που θα καταθέσουν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Στο μεταξύ, από τις 3 - 6 του Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την παραχώρηση ενός ακόμα πακέτου της τάξεως του 15% της ΔΕΗ στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να υλοποιείται η δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η παρουσίαση της ΔΕΗ στους επενδυτές, ενώ από το 15%, περίπου το μισό θα διατεθεί στο ΧΑΑ, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σ' αυτά τα πλαίσια, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η ανακοίνωση της πρόθεσης για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ιδιωτών που θα αποσπάσουν πακέτα της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης ιδιωτικοποίησης, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση μεγάλου πακέτου της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ