Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
Η κυβέρνηση του εξασφάλισε τη χρεοκοπία

Υποχρεώνεται σε νέα δανειακή σύμβαση 160 εκατ. ευρώ (54,5 δισ. δρχ.) για να καταβληθούν και οι ψευτοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ!

Σε χρεοκοπία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση τον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) προκειμένου να μη δώσει από τον προϋπολογισμό όσα υποχρεούται να καταβάλει για αποζημιώσεις, στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Μέχρι πρότινος ο ΕΛΓΑ οδηγούνταν σε δανεισμό με την εγγύηση του δημοσίου για να καταβάλει τις δικές του αποζημιώσεις που αφορούσαν φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, επειδή η κυβέρνηση δεν έδινε ως όφειλε, το μερίδιό της, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη τα χρέη αυτά ξεπερνούν τα 35 δισ. δραχμές. Τώρα η κυβέρνηση οδηγεί τον ΕΛΓΑ σε νέο δανεισμό προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις εκτός ασφαλιστικού αντικειμένου του, δηλαδή οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης). Πιο συγκεκριμένα φορτώνεται στον ΕΛΓΑ νέο δάνειο 160 εκατ. ευρώ (54,5 δισ. δραχμές) προκειμένου να καταβληθούν οι λεγόμενες αποζημιώσεις Φρόγκι. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως και οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι δε λαμβάνουν σε καμία περίπτωση δίκαιες αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ οδηγείται σε χρεοκοπία και τα σπασμένα θα κληθούν να τα ξαναπληρώσουν πολύ ακριβά σε κάθε περίπτωση, οι εν δυνάμει αποζημιωθέντες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακά τερτίπια να εξαπατήσει και σ' αυτό το θέμα τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους, που τα τελευταία χρόνια πέφτουν όλο και πιο συχνά θύματα των αντίξοων καιρικών συνθηκών και παθαίνουν όλο και μεγαλύτερες ζημιές. Αλλά και ο καιρός δεν «τρελαίνεται» από μόνος του και κάνει ό,τι κάνει... Ο καπιταλισμός και οι νόμοι του ασύδοτου κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών έβαλαν για τα καλά το χεράκι τους. Ομως πέρα από αυτό, η πολλαπλώς υπεύθυνη κυβέρνηση, επιχειρεί να καταρρακώσει και να ιδιωτικοποιήσει όπως όλα δείχνουν και τον τομέα της κρατικής ασφαλιστικής κάλυψης της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου. Παράλληλα επιχειρεί να εξαπατήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους και να στρέψει το ενδιαφέρον, μαζί με τη ΝΔ, μόνο στο αν θα πάρουν υποτίθεται έγκαιρα τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, χωρίς όμως να εξηγούν πώς και με τι χρήματα θα δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις και ποιος τελικά θα πληρώσει λίαν συντόμως, τα σπασμένα.

Οπως πάντως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στη νέα δανειακή σύμβαση των 160 εκατ. ευρώ που πρόκειται να υπογράψει ο ΕΛΓΑ θα προβλέπεται μόνο τριετής περίοδος κάλυψης των τόκων από το δημόσιο. Μετά, το χάος... Ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό του 2003, η κυβέρνηση δεν προβλέπει φράγκο για καταβολή αποζημιώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται μόνο ένα ποσό 34 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις εκτάκτων αναγκών (ΠΣΕΑ). Φαίνεται δηλαδή κι από 'δω, ότι η κυβέρνηση βγάζει την ουρά της απ' έξω στα όσα οφείλει να καταβάλει και το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί συνειδητά τον ΕΛΓΑ στη χρεοκοπία και στην κατάρρευση. Και μετά... με επιχείρημα την «εξασφαλισμένη» χρεοκοπία του ΕΛΓΑ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν προ προαποφασισμένων τετελεσμένων και θα τους φορτωθούν νέες βαρύτατα αυξημένες εισφορές, νέα μείωση του αντικειμένου ασφαλιστικής κάλυψης και θα ανοιχτεί νέο πεδίο κερδοσκοπικής δράσης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Είτε είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ. Αλλωστε το παραπάνω προβλέπεται και από τη νομοθεσία που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και βολεύει και τη ΝΔ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ