Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Υπάρχει «όριο» στην κυβερνητική αυθαιρεσία;

Μετά το πάνω - κάτω στα κιλά στρεμματικής απόδοσης έγινε το πάνω - κάτω στα δηλωθέντα στρέμματα του ΟΣΔΕ

Ξεπέρασε κάθε όριο αυθαιρεσίας και γελοιότητας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στην προσπάθειά της να κουκουλώσει το μέγεθος της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της συμφοράς. Η τελευταία γελοιότητα, αλλά και δολιότητα, ήταν να κοπούν αυθαίρετα μήνα Νοέμβρη άλλα 155.000 στρέμματα από τα εμφανιζόμενα ως δηλωμένα στο Οργανωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και να εμφανιστούν ως «παράνομοι» 8.528 βαμβακοπαραγωγοί. Το κακό, όμως, είναι ότι θα υπάρξει και συνέχεια...

Δυστυχώς για τους βαμβακοπαραγωγούς, η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης είναι και ολέθρια και παράνομη και γελοία καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου:

  • Την περασμένη άνοιξη, όταν ξεφούρνισε τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού για τη βαμβακοκαλλιέργεια του 2002, ανακοίνωσε υποκριτικά πως τα δικαιώματα καλλιέργειας θα είναι πάλι 3.937.000 στρέμματα.
  • Στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοίνωσε πως τα δικαιώματα καλλιέργειας είναι 3.668.554 στρέμματα και πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.575.686 στρέμματα.
  • Την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης δήλωσε πως στο ΟΣΔΕ έχουν δηλωθεί 3.604.092 στρέμματα.

Ομως, οι νέες δισκέτες που στάλθηκαν την περασμένη Δευτέρα στα εκκοκκιστήρια βγάζουν ότι στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 3.605.615 στέμματα. Παράλληλα, απαγορεύουν σε βαμβακοπαραγωγούς να παραδώσουν τη σοδειά τους για 155.000 στρέμματα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί τώρα να εμφανίσει ένα ΟΣΔΕ 3.604.000 ή 3.605.000 στρέμματα ή ποιος ξέρει τι άλλο, αλλά στην ουσία αυτό που γίνεται με τη νέα αυθαίρετη περικοπή άλλων 155.000 στρεμμάτων, είναι να προκύψει ένα «παρασκηνιακό» ΟΣΔΕ 3.450.000 στρεμμάτων. Και πάνω σ' αυτό το «σκιώδες» ΟΣΔΕ των 3.450.000 στρεμμάτων, σκοπεύει να «μαγειρέψει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού... και να ξαναεμπαίξει ασύστολα το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών.

Οσον αφορά την τελευταία περικοπή των 155.000 στρεμμάτων, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφανίζει υποκριτικά και δολίως ως διασταυρωτικούς ελέγχους σε «παρανόμους» βαμβακοπαραγωγούς, τίθεται το εξής ζήτημα: Πώς είναι δυνατόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τους δίνει με σφραγίδα τις δηλώσεις καλλιέργειας με τα δικαιούμενα στρέμματα στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου και μετά, να πέφτει επιλεκτικά μαχαίρι; Πάντως, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες δισκέτες που στάλθηκαν στα εκκοκκιστήρια κόπηκαν: 43.000 στρέμματα στο Ν. Λάρισας, 25.800 στο Ν. Καρδίτσας, 11.000 στο Ν. Ροδόπης, 9.190 στο Ν. Σερρών, 8.900 στο Ν. Τρικάλων, 7.400 στο Ν. Βοιωτίας, 7.160 στο Ν. Μαγνησίας, 6.340 στο Ν. Ημαθίας, 6.260 στο Ν. Εβρου, 5.600 στο Ν. Θεσσαλονίκης και μικρότερες μειώσεις γίνονται στους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγούς νομούς.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές γίνονται σε βάρος μικρών και μεσαίων παραγωγών είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε εξαναγκάζονται να έχουν και συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν, είτε είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που βάζουν και λίγα στρέμματα βαμβάκι, για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Καρδίτσας, όπου στους 1.517 βαμβακοπαραγωγούς που τους αφαιρούνται τώρα 25.800 στρέμματα, μόνο οι 63 έχουν πάνω από 150 στρέμματα. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους υπόλοιπους νομούς.

Η μεθόδευση αυτή στα δηλωμένα στρέμματα, έρχεται να «δέσει» με τα καμώματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, όσον αφορά τη στρεμματική απόδοση: Στις αρχές Σεπτέμβρη η στρεμματική απόδοση ορίστηκε ότι θα είναι 297 κιλά. Στις 4 Οκτώβρη αποφασίστηκε ότι τα χωράφια βγάζουν 275 κιλά και τόσα θα παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, με βάση το ΟΣΔΕ. Στις 22/10 απελευθερώθηκε το όριο στρεμματικής απόδοσης και μια βδομάδα μετά ξαναμπήκε όριο 297 κιλά το στρέμμα. Αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και γελοιότητας.

Μετά από όλα αυτά μπορούν οι βαμβακοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους να συζητήσουν τίποτα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αν θέλουν να λέγονται σοβαροί; Εξαιρούνται, βέβαια, οι διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Για τους βαμβακοπαραγωγούς, και ειδικά τους μικρομεσαίους, δεν απομένει τίποτα άλλο, παρά μόνο η οργάνωση του αγώνα τους για την ανατροπή του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού στο βαμβάκι, για την την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής, που στηρίζουν με γελοίες παραλλαγές και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ