Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο

Το μήνυμα της συμμετοχής και της αγωνιστικής συνέχειας δίνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στο πλαίσιο που θέτει

Η επιτυχία της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, στις 5 Δεκέμβρη, είναι ο βασικός στόχος των ταξικών δυνάμεων που «αλωνίζουν» τους χώρους δουλιάς στο Δημόσιο, προκειμένου η κινητοποίηση να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά, περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και κατεύθυνση συνέχισης και κλιμάκωσης.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή.

Η μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία και στις συγκεντρώσεις αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη αξία, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ φαίνεται να εναντιώνεται στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, επιλέγοντας άλλες, κατά την άποψή της «αγωνιστικές», δραστηριότητες και μάλιστα μετά το νέο έτος. Το ΠΑΜΕ επιμένει ότι ο αγώνας πρέπει να έχει χαρακτήρα συνολικής αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, η οποία πλήττει τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με πολύμορφο τρόπο. Με τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, την αντεργατική πολιτική, τις φορολογικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας κ.ά.

Στην ανακοίνωσή του για την απεργία, τονίζει: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από συντονιστικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, θα πρέπει να καθορίσουν και το πραγματικό διεκδικητικό περιεχόμενο της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση και την προοπτική αυτού του αγώνα».

Μήνυμα αντίστασης και συμμετοχής

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, μίλησε χτες με τους εργαζόμενους στο γκαράζ και στα συνεργεία του Δήμου Καλλιθέας, σε δυο ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις, οι οποίες έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχτηκε η διάθεση των εργαζομένων να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με έμφαση έθεσαν το εισοδηματικό και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ επιδοκίμασαν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Αρκετοί ήταν αυτοί που έθεσαν τον προβληματισμό τους για την τακτική της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και τον προσανατολισμό που δίνει στην απεργία. Ο Δ. Αγκαβανάκης υπενθύμισε την εμπειρία του αγώνα για το Ασφαλιστικό το 2001, όπου οι ηγεσίες ξεπεράστηκαν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καλλιθέας και θα απεργήσουν και μαζικά θα εμφανιστούν στη συγκέντρωση με το δικό τους πανό.

Κινητοποιήσεις ανατροπής

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και με νέες κινητοποιήσεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, απηύθυνε η Μ. Κεφαλληνού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων Αττικής, που οργάνωσαν χτες το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η ΑΔΕΔΥ. Στις εισηγήσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης εμφανίστηκαν να κατακεραυνώνουν φραστικά την κυβερνητική λιτότητα, ξεχνώντας, όπως υπογράμμισε και η Μ. Κεφαλληνού, ότι ως συνδικαλιστικές ηγεσίες συμμετείχαν στο παιγνίδι που παίζουν η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός για το Νέο Μισθολόγιο. Ειδικότερα για το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, έγιναν επισημάνσεις ότι οι δαπάνες είναι δραματικά μειωμένες, ενώ κυριαρχεί η λογική της εκχώρησης βασικών τομέων, όπως οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Θα 'πρεπε, υπογράμμισε η Μ. Κεφαλληνού, να υπάρχει πρόγραμμα κινητοποιήσεων απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι μεμονωμένες ντουφεκιές, που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.

  • Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καλεί και το Συντονιστικό Σωματείων και Επιτροπών εργαζομένων στους ΟΤΑ, με κύριο στοιχείο την εναντίωση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
  • Το Συντονιστικό Σωματείων Θριασίου, καλώντας επίσης στην απεργία, τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η ενότητα και η παρουσία θα πρέπει να σπάσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να απομονώσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτό που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του και να καθορίσει τις εξελίξεις, είναι η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ