Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πραγματικότητα επαυξάνει όσα θίγει η Επερώτηση για τα εργασιακά

Περιοδεία χτες του Σπύρου Στριφτάρη σε ιδιωτικές κλινικές του Πειραιά

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
METROPOLITAN HOSPITAL ή επί το ελληνικότερο «Μητροπολιτικό Θεραπευτήριο». Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές νοσοκομείο στο Νέο Φάληρο, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του οποίου θα ζήλευε οποιοδήποτε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Η μετοχική του σύνθεση αποτελείται από επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές managers υγείας. Πρόκειται για ένα Ομιλο διαρκώς αναπτυσσόμενο με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. «Πρωταρχικός στόχος των συντελεστών είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών», τονίζεται στο διαφημιστικό του φυλλάδιο. Στα δωμάτια του νοσοκομείου υπάρχει ειδικό σύστημα για τη ρύθμιση από τον ασθενή της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του τηλεφώνου, του Internet κλπ. Ο ασθενής έχει ακόμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε δορυφορικά κανάλια και η υποδομή των δωματίων είναι τέτοια που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη επαγγελματική του δραστηριότητα, αφού παρέχεται μέχρι και γραμματειακή υποστήριξη.

Αυτή είναι η εξωτερική εικόνα. Αυτό βλέπει ο επισκέπτης. Στο προαναφερόμενο νοσοκομείο βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος προκειμένου να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους για την Επερώτηση που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά ζητήματα.

Στο κείμενο της Επερώτησης επισημαίνεται: «Η επίθεση που εξελίσσεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Συνδυάζεται με τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού».

Η επισήμανση αυτή στο METROPOLITAN βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της. Κατ' αρχήν ποιοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του; Μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση, αφού το νοσοκομείο έχει συμβάσεις με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Εχει βέβαια και μερικές συμβάσεις με κάποια ασφαλιστικά ταμεία - όχι όλα - αλλά μόνο για διαγνωστικές εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σταμάτησε στην είσοδο του νοσοκομείου η ασφάλεια. Χρειάστηκε η έγκριση του διοικητικού διευθυντή για να μπορέσει να προχωρήσει πιο μέσα, άλλα και πάλι με τη συνοδεία της προϊσταμένης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι ήταν αδύνατον να μιλήσουν ελεύθερα. Για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις ίσως αρκεί αυτό που είπε ένας γιατρός: «Ποιες εργασιακές σχέσεις; 15 ώρες δε δουλεύουν όλοι οι Ελληνες;». «Πολλή δουλιά» ήταν το μόνο που πρόλαβε να πει μια εργαζόμενη πριν πλησιάσει η προϊσταμένη, η οποία ας σημειωθεί είναι συνταξιούχος του δημοσίου, συνεπώς δεν έχει απαίτηση για την καταβολή των προβλεπόμενων από τη σύμβαση. Ετσι όμως κρατιέται χαμηλά όλη η μισθοδοσία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε ακόμα το νοσηλευτικό κέντρο IASIS του Ομίλου Αποστολόπουλου. «Πολύ ρομαντικό ακούγεται αυτό για εφαρμογή των συμβάσεων», λέει ένας γιατρός και προσθέτει: «Εμείς φωνάζουμε, αλλά ποιος μας ακούει;». Μέχρι χθες δεν είχαν πάρει οι εργαζόμενοι τα αναδρομικά. «Αντε και να πάρουμε τα νόμιμα», σημειώνει κάποιος, και συμπληρώνει: «Το θέμα είναι ότι και αυτά δε φτάνουν».

  • Οι περιοδείες θα συνεχιστούν και σήμερα, με το Σπύρο Στριφτάρη να επισκέπτεται πλοία στο λιμάνι και άλλα στελέχη του Κόμματος διάφορους άλλους χώρους.
  • Στην Αθήνα, στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη στο πολυκατάστημα της Ερμού «Φωκάς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ