Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Εκοψαν και την εκκοκκιστική περίοδο

Με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας σταματούν οι παραδόσεις βαμβακιού στις 31 Δεκέμβρη

Γεγονός είναι πλέον η περικοπή και της εκκοκκιστικής περιόδου και το κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων στις 31 του Δεκέμβρη. Οπως έγινε χτες γνωστό ο υπουργός Γεωργίας υπέγραψε σχετική απόφαση τροποποίησης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης που όριζε ότι η εκκοκκιστική περίοδος λήγει στις 31/1/2003. Παράλληλα το υπουργείο Γεωργίας ενημέρωσε σχετικά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υπάρχει και τυπική κατοχύρωση.

Ετσι αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έκοψε αυθαίρετα τον αριθμό των δηλωθέντων στο ΟΣΔΕ καλλιεργηθέντων στρεμμάτων, έκοψε παράνομα τα κιλά στρεμματικής απόδοσης, κόβει τώρα και τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς. Αν αυτό δεν αποτελεί ρεσιτάλ αυθαιρεσίας και κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών τότε τι αποτελεί. Χτες ρωτήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας γιατί γίνεται αυτό και ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης απάντησε λακωνικά ως εξής: «Εκτιμούμε ότι η παραγωγή μπορεί να συγκεντρωθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη». Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής ικανότητας των βαμβακοπαραγωγών, αφού ήδη τα εκκοκκιστήρια ανέβασαν κατά 10 δραχμές την τιμή. Αν όμως υπήρχε αυτή η απόφαση και οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούσαν να διαπραγματευτούν - όσο τους επιτρέπει ο κανονισμός και οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, όχι μέχρι τέλος Γενάρη, αλλά μέχρι τέλος Μάρτη, όπως ορίζει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός - τότε τι θα γινόταν; Θα ανέβαινε η τιμή μόνο ένα δεκάρικο;..

Το θέμα είναι πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συνεχίζει την ολέθρια και αυθαίρετη πολιτική της σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, προκειμένου να κουκουλώσει τα δεινά του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και τη δική της καταστροφική πολιτική. Κι ενώ μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί μέχρι 750.000 τόνοι βαμβακιού, θα γίνει κατορθωτό μέχρι τέλος του μήνα να παραδοθεί ολόκληρη η υπόλοιπη παραγωγή; Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιδιώκει να στήσει τους βαμβακοπαραγωγούς έξω από τα εκκοκκιστήρια και να παρακαλάνε να παραδώσουν τα επιλέξιμα βαμβάκια τους, όπως - όπως, αρκεί μα μην τους μείνουν αμανάτι. Κι όπως επίσης φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών θα περάσει τις γιορτές στα εκκοκκιστήρια!

Γίνεται πάντως φανερό πως η νέα αυτή μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, αποσκοπεί στο να μείνουν, επιλέξιμα και μη, εκτός εκκοκκιστηρίων, για να παραδοθούν ξανά «μαγειρεμένα» νούμερα παραγωγής, χωρίς να τεθούν φέτος τα περσινά τυπικά κωλύματα από την ΕΕ. Και φαίνεται επίσης πως θα βαμβάκια που θα μείνουν απ' έξω θα παραδοθούν στη συνέχεια εκτός συστήματος επιδότησης, αφού ανοίξουν για λίγες μέρες τα εκκοκκιστήρια και τα αρπάξουν με εξευτελιστική εμπορική τιμή. Κι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει κατά τον ερχόμενο Μάρτη, όπως άφησε να εννοηθεί χτες ο Βαγ. Αργύρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ