Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ενδιάμεση αναθεώρηση θα γίνει κανονικά

Οι σχετικές καταστροφικές προτάσεις της ΕΕ θα ψηφιστούν επί ελληνικής προεδρίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 και έπεται συνέχεια

Κανονικά και με βάση τις αρχικές καταστροφικές προτάσεις του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ θα γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για να θολώσουν τα νερά, αποδείχτηκαν παραπλανητικές και αποπροσανατολιστικές. Χτες ο υπουργός Γεωργίας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, δήλωσε πως τα νομικά κείμενα για την ενδιάμεση αναθεώρηση θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Γενάρη 2003 και πως το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας επί ελληνικής προεδρίας (ήταν να γίνει στις 20 Γενάρη), θα γίνει επτά μέρες αργότερα για να συζητηθούν οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, είπε πως ο τελευταίος θεωρεί πως οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής (που έγινε τον Οκτώβρη στις Βρυξέλλες με θέματα τη διεύρυνση της ΕΕ και την ΚΑΠ), δεν ανατρέπουν τους σχεδιασμούς και την αρχική πρόταση του περασμένου Ιούλη, αντίθετα τα ενισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας για την επιβολή νέων αντιαγροτικών μέτρων σε βάρος της ελληνικής αγροτιάς και σημαίνει επίσης πως και οι επιδοτήσεις θα μειωθούν δραστικά, θα αποσυνδεθούν από την παραγωγή και θα γίνουν εισοδηματικές.

Εκτός αυτών ο υπουργός Γεωργίας είπε πως ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ θέλει να κλείσει το θέμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ πριν το Μάρτη του 2003, για να προλάβει τις διαπραγματεύσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Πράγμα που και ο Γ. Δρυς θεώρησε λογικό! Συμπεραίνεται δηλαδή πως η ελληνική προεδρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει το θέμα γρήγορα και με βάση τα όσα προστάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει να επιδείξει επιτυχημένο έργο! Οχι όμως σε όφελος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών! Βλέπετε κάπως πρέπει να ξεπληρωθούν τα «χατιράκια» που έκανε το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βαμβάκι και αποζημιώσεις Φρόγκι!

Το κακό όμως έχει και συνέχεια, γιατί αμέσως μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση, αναμένεται να ακολουθήσει μια σειρά ολέθριων προτάσεων για αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) σε βαμβάκι, καπνό, λάδι και άλλα προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές οι προτάσεις όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Γεωργίας, θα βγούνε κατά τον Ιούνη, δηλαδή προς το τέλος της ελληνικής προεδρίας ή το δεύτερο εξάμηνο του 2003 επί ιταλικής προεδρίας. Αν γίνει έτσι, η ελληνική προεδρία θα έχει υλοποιήσει την προτεραιότητά της να κλείσει το θέμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης, στρώνοντας το δρόμο για νέα ακόμα πιο αντιαγροτικά μέτρα και μετά θα βγει και θα δηλώνει υπερασπιστής των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα γίνει 12 - 14 Μάη του 2003 στην Κέρκυρα και ως θέμα προγραμματίζεται να έχει τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ