Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» σ' έναν αλησμόνητο σύντροφο

Εναν αλησμόνητο σύντροφο, τον Διονύση Τζιβρά, αποχαιρετήσαμε το Σάββατο το μεσημέρι, στον Αγιο Δημήτριο Πετρούπολης. Ο σύντροφος Διονύσης (Νιόνιος) «έφυγε» το βράδυ της Παρασκευής, νικημένος από βαριά αρρώστια, αλλά το παράδειγμά του μένει για να διδάσκει τους κομμουνιστές.

Παρόντες στην κηδεία του παλαίμαχου κομμουνιστή, του ακάματου εργάτη του Κόμματος, οι σύντροφοί του από την Κομματική Οργάνωση Πετρούπολης του ΚΚΕ, οι συναγωνιστές του στους λαϊκούς αγώνες και στις πολύχρονες εξορίες και στερήσεις, αλλά και νεολαίοι. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς επίσης ο πρώην δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος.

Στεφάνια στη μνήμη του Δ. Τζιβρά έστειλαν: Η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ, η ΚΟ «Τυποεκδοτικής» του ΚΚΕ, η διεύθυνση της «Τυποεκδοτικής», η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» και το παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η σορός του αξέχαστου συντρόφου, σκεπασμένη με την τιμημένη κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, έκανε όλους να λυγίσουν μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς του, συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία στο Νεκροταφείο Πετρούπολης.

Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το στερνό «αντίο» στον Δ. Τζιβρά απηύθυνε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στην πολυτάραχη ζωή του συντρόφου και στην πολύχρονη προσφορά του στο Κόμμα.

Ο Κ. Βουλγαρόπουλος, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε:

«Ο σ. Διονύσης γεννήθηκε το 1924 στα Βλαχάτα Κρανιάς στην Κεφαλονιά, από εργατική, πολυμελή, φτωχή οικογένεια. Το 1933, εννιά μόλις χρόνων, έφυγε από την Κεφαλονιά και πήγε με τον θείο του στην Κοκκινιά, όπου δούλευε τη μέρα μαθαίνοντας την τέχνη του τσαγκάρη και το βράδυ πήγαινε στο σχολείο. Από εννιά χρόνων, δίπλα στο θείο του, που ήταν κομμουνιστής, πήρε τις πρώτες ιδέες του κομμουνισμού, στο τσαγκαράδικο.

Στα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, που ο θείος του βγαίνει στην παρανομία, ο Διονύσης, δώδεκα χρόνων, μπαίνει ενεργά στο κίνημα, παίζοντας το ρόλο του συνδέσμου. Συλλαμβάνεται, βασανίζεται, όμως δε μαρτυράει πού είναι ο παράνομος θείος του και οι παράνομοι σύντροφοί του.

Το 1938, που συλλαμβάνεται ο θείος του, "κόβεται" η σύνδεσή του με την "οργανωμένη" κομματική δουλιά, όμως διατηρεί την επαφή του με τον κλάδο των τσαγκαράδων. Εκείνη την εποχή πεθαίνει ο θείος του και σε λίγο διάστημα πεθαίνει και η θεία του. Η επαφή του 14χρονου Νιόνιου με τον κλάδο αποτελεί το μεγάλο πολιτικό κομμουνιστικό σχολείο.

Και στα χρόνια της Κατοχής ο σ. Διονύσης γίνεται Γραμματέας του Τμήματος των νέων τσαγκαράδων του Πειραιά και μαζί με άλλους νέους παίρνει μέρος στη δράση του Κόμματος και της Αντίστασης, βοηθώντας τα ορφανά παιδιά. Το 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και το 1943 περνάει στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Διακρίνεται για τη μεγάλη δραστηριότητα και αποφασιστικότητά του, αναλαμβάνοντας πολλά σοβαρά καθήκοντα.

Το 1947 συλλαμβάνεται ως μέλος της Αυτοάμυνας του Πειραιά και δοκιμάζει φοβερά βασανιστήρια για να μαρτυρήσει, κρατάει όμως τα μυστικά της οργάνωσης και δεν υποχωρεί. Δεν μπορεί ο Ταβουλάρης, διοικητής της Γενικής Ασφάλειας, που παρακολουθεί την ανάκριση, να του πάρει ούτε μια λέξη. Γι' αυτή του τη στάση καταδικάστηκε και κάθισε 13 χρόνια φυλακή.

Με την αποφυλάκισή του το 1959 αναγκάζεται να φύγει με όλη την οικογένεια, στο χωριό, για να μπορέσουν να ζήσουν. Οργανώνεται στην ΕΔΑ και αναδείχνεται οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Με τη φασιστική δικτατορία των συνταγματαρχών συλλαμβάνεται και στέλνεται σε διάφορα στρατόπεδα, όπως Γιούρα, Λακκί, Παρθένι, και με τη διάλυσή της απολύεται.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ συνδέεται και μένει πιστός και αταλάντευτος μέχρι χτες, που άφησε την τελευταία του πνοή».

Ο Κ. Βουλγαρόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι για τον σύντροφο Διονύση ταιριάζει αυτό που γράφτηκε και ειπώθηκε για πολλούς κομμουνιστές και πατριώτες της χώρας μας: Εζησε μια ζωή δοσμένη στον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, για ειρήνη, για μια καλύτερη κοινωνία, σοσιαλιστική-κομμουνιστική. «Ηταν ένα παράδειγμα κομμουνιστή, άξιο παράδειγμα για τους νέους», είπε, εκφράζοντας από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του και στα παιδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ