Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ενας στους πέντε εργαζόμενος ανασφάλιστος

Μια στις έξι επιχειρήσεις εκτός απογραφής. Στα 400 δισ. το χρόνο η διαπιστωμένη εισφοροδιαφυγή σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, αδυναμία ελέγχου των επιχειρήσεων

Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Ιδρυμα. Αφορμή για τη συνέντευξη η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ για την ανάθεση του τομέα έκδοσης συντάξεων σε ιδιωτική εταιρία. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν τις σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού, στις οποίες οφείλονται κατά την άποψή τους πολλές από τις δυσλειτουργίες του Ιδρύματος και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων που παραμένουν στους 8 με 9 μήνες.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης. Ετσι, σήμερα υπηρετούν στο ΙΚΑ 9.000 υπάλληλοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 12.500. Προκύπτει ένα έλλειμμα 3.575 θέσεων. Η πρόσληψη 550 υπαλλήλων καταγγέλθηκε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας ότι δεν αρκεί για να καλυφθούν ούτε οι αποχωρήσεις από το Ιδρυμα. Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν σε ορισμένα υποκαταστήματα και το 58%, ενώ τα μικρότερα ποσοστά αγγίζουν το 23%!

Οι ελλείψεις αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες και στην έκδοση των συντάξεων και στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες και στις παροχές του Ιδρύματος. Οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν τη μείωση των ελέγχων και το σημαντικό ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων, παρά το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης των εργοδοτών για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Το πρώτο εξάμηνο του 2002 προέκυψε από τους ελέγχους, που έγιναν ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις έξι επιχειρήσεις είναι ανυπόγραφη. Η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 400 δισ. δραχμές το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά προφανώς υπολείπονται της πραγματικότητας, καθώς προκύπτουν από τον έλεγχο μόλις 8.072 επιχειρήσεων και ένα σύνολο 25.153 εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή, που προβλέπει ο νόμος 2556/97, λειτουργούν μόνο τα 4 και με μειωμένο προσωπικό. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών από την κυβέρνηση στο όνομα της είσπραξης ενός μέρους, έστω των βεβαιωμένων οφειλών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ουσιαστικής ενθάρρυνσης των εργοδοτών να ασυδοτούν σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ειδικά στο ζήτημα της έκδοσης των συντάξεων, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ θεωρεί ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, εάν γινόταν αποδεκτή η πρότασή της για αποκέντρωση της διαδικασίας. Σήμερα στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αθήνα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης εκκρεμούν 18.869 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη. Από αυτές οι 5.714 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2001! Το συγκεκριμένο κατάστημα εκδίδει συντάξεις ασφαλισμένων τόσο από διάφορες περιοχές της Αθήνας, όσο και από την Κόρινθο, τη Νεμέα, την Κάρυστο Εύβοιας και άλλες επαρχιακές πόλεις! Την ίδια στιγμή, υπάρχουν υποκαταστήματα που ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων περιορίζεται στους 2- 4 μήνες, επειδή έχει γίνει καλύτερη κατανομή του προσωπικού. Από την άλλη, νέα υποκαταστήματα δεν παίρνουν το αντικείμενο και επιβαρύνονται οι κεντρικές υπηρεσίες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, ισχυρίζεται ωστόσο ότι θα «λύσει» το πρόβλημα με 30 υπάλληλους μιας ιδιωτικής εταιρίας!!!

Μιλώντας στο «Ρ», ο Γιάννης Ιωάννου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, τόνισε: «Ευαίσθητοι τομείς όπως είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια δίνονται σε ιδιώτες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την κυβερνητική πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση στο ΙΚΑ έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Σημαντικοί τομείς έχουν δοθεί σε ιδιώτες, όπως η γραμματεία και το πρωτόκολλο συντάξεων, το «184» των τηλεφωνικών ραντεβού, η φαρμακευτική υπηρεσία, ακόμη και η μελέτη της ακίνητης περιουσίας. Αυτή την πολιτική η διοίκηση του ΙΚΑ την υλοποιεί σήμερα και στην απονομή των συντάξεων. Είναι σημαντικός τομέας και δεν μπορεί να εμπλακεί ο καθένας. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό τον τομέα δεν μπορεί να τον διαχειριστεί κανένας ιδιώτης, ούτε υπάλληλος του ΙΚΑ, που δεν έχει την πείρα αρκετών χρόνων». Ο συνδικαλιστής άσκησε κριτική και στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας για όσα έχει δεχτεί και την ανοχή της στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Δεν είναι κρυφό ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν έχει αντιδράσει ανάλογα σε άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ για μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, ενώ και στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας, η κυβερνητική πολιτική έτσι όπως εκφράζεται και με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο, έμεινε στο απυρόβλητο. Μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι ο φόρτος εργασιών θα αυξηθεί, λόγω της ένταξης και άλλων Ταμείων στο Ιδρυμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και για το ζήτημα της ανάληψης από ιδιώτη της έκδοσης των συντάξεων, η πλειοψηφία επιδιώκει να «εξαντλήσει» το διάλογο πριν προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γι' αυτό και χτες δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές στον τρόπο αντίδρασης στο νέο μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ