Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόβλημα με το δωρόσημο

Καταγγέλλεται από οικοδόμους της Θεσσαλονίκης ότι, όταν εισέπραξαν από το ΙΚΑ το δωρόσημο για το τετράμηνο Μάη - Αυγούστου, που καταβάλλεται το Δεκέμβρη, διαπίστωσαν ότι το ποσό που πήραν ήταν μόνο για τον Ιούνη. Η πρώτη αντίδραση των δικαιούχων ήταν να απευθυνθούν στο ΙΚΑ και να ζητήσουν διευκρινίσεις, γιατί πιστεύουν ότι το ΙΚΑ κατακρατεί χρήματα, που ανήκουν στους εργαζόμενους. Από το ΙΚΑ πήραν την απάντηση ότι υπήρχε πρόβλημα, με τα κομπιούτερς και αυτό ενίσχυσε την υποψία ότι πιθανόν, να πρόκειται για λάθος του ΙΚΑ.

Από συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Κωστόπουλο, για το θέμα, αυτό προέκυψε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν πρόκειται για λάθος ή αποτέλεσμα προβλημάτων μηχανογράφησης του ΙΚΑ. Το πρόβλημα είναι ότι οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στο ΙΚΑ τα ένσημα μέσα στα νόμιμα χρονικά όρια, με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μην μπορούν να εισπράξουν το δώρο, που αναλογεί στον αριθμό των εργάσιμων ημερών που είχαν το τετράμηνο.

Πρόκειται για πάγια τακτική των εργοδοτών, κυρίως μεγαλοεργολάβων, που καθυστερούν την καταβολή των ενσήμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων αντιμετωπίζει συνέχεια αυτή τη συνηθισμένη παρανομία των εργοδοτών. Καλεί δε όσους οικοδόμους δεν έχουν εισπράξει κανονικά το δωρόσημο για το τετράμηνο αυτό, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Συνδικάτου για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία διεκδίκησης των ενσήμων, αν χρειαστεί και με νομικά μέτρα που παίρνει το ίδιο το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ