Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο...

Πολεμικές ασκήσεις στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις στο Κουβέιτ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).--

Ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ επέδωσε ήδη στον ΟΗΕ (1/12) τη διακήρυξή της, αποτελούμενη λεπτομερειακά από 12.000 σελίδες, όπου βεβαίωνε ότι δε διαθέτει καταστροφικά όπλα, και ενώ, επίσης, οι επιθεωρητές του Οργανισμού συνεχίζουν εκεί απερίσπαστα τις έρευνές τους για το θέμα αυτό, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δήλωσαν προκλητικότατα πως οι ΗΠΑ σύντομα θα παρατάξουν ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ικανή να αρχίσει μια επίθεση κατά του Ιράκ κάποτε το Γενάρη. Οπως ανακοινώθηκε, μέχρι τώρα, 60.000 στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι, καθώς και περίπου 200 αεροπλάνα βρίσκονται στην ίδια περιοχή ή κοντά σ' αυτήν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο, μόνον ο στρατός ξηράς έχει 9.000 άνδρες, 24 βομβαρδιστικά ελικόπτερα και βαρύ οπλισμό για δυο ταξιαρχίες στο Κουβέιτ. Ανάλογα εφόδια για μια τρίτη ταξιαρχία μεταφέρονται σταθερά με πλοία, που συνήθως βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, και ορισμένα άλλα υλικά θα αποθηκευτούν σε μια νέα βάση, που κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στο στρατόπεδο Αριφζάν, νότια από την πόλη Κουβέιτ. Μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, τέσσερα αεροπλανοφόρα θα βρίσκονται σε θέση να πλήξουν το Ιράκ αμέσως μόλις λάβουν εντολή, και ένα πέμπτο στη Νοτιοανατολική Ασία, έτοιμο να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο σε μια στιγμή κρίσης. Και πολλά - πολλά άλλα τέτοια πολεμικά σχέδια.


Associated Press

«Ολα αυτά», ανέφεραν σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους (8/12) οι «Τάιμς Νέας Υόρκης» (ΝΥΤ), «αποτελούν ολοφάνερα ενδείξεις, ότι όχι πολύ αργά ο Πρόεδρος Μπους θα είναι σε θέση να διατάξει μια επίθεση για τον αφοπλισμό του Ιράκ και το γκρέμισμα του Σαντάμ Χουσεΐν και να πραγματοποιηθεί αυτό μέσα σε μέρες, είπαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ότι και στην Τουρκία έχουν εγκατασταθεί 1.700 Αμερικανοί στρατιώτες, κύρια της Αεροπορίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη τους εκεί, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ανέρχονται στα 60, που πραγματοποιούν εξορμήσεις στη βόρεια ζώνη «μη πτήσης» πάνω από το Ιράκ. Οπως έγραψαν οι «ΝΥΤ» στο ίδιο φύλλο τους: «Αν ο Πρόεδρος Μπους αποφασίσει να χρησιμοποιήσει δύναμη κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, το Πεντάγωνο θέλει να αξιοποιήσει βάσεις της Τουρκίας για βομβαρδιστικές επιδρομές και να εγκαταστήσει στρατό ξηράς. Ομως, καθώς ο Πολ Γόλγοβιτζ, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, Τούρκοι αξιωματούχοι διστάζουν να επιτρέψουν μεγάλες δυνάμεις στρατού (...) Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να κάνουν έκκληση επί ανωτάτου επιπέδου. Ο αρχηγός του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε στις 10/12 στην Ουάσιγκτον, έπειτα από πρόσκληση, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους» γι' αυτό το θέμα, αλλά και να ζητήσει, προφανώς σαν αντάλλαγμα, την υποστήριξη από τις ΗΠΑ του αιτήματος της Αγκυρας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκεί, λοιπόν, έχει φτάσει σήμερα η κατάσταση. Ενώ, όπως αναφέρθηκε αρχικά, τα τμήματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ συνέχιζαν ελεύθερα τις έρευνές τους και δεν παρουσίασαν ενδείξεις πως το Ιράκ παράγει, ή ότι έχει αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής, ο Πρόεδρος Μπους ισχυρίστηκε, αυθαίρετα, ότι αυτά τα αποτελέσματα «δεν ήταν αποτελεσματικά» και έθεσε υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία των επιθεωρήσεων.

Αποκαλώντας τη στάση αυτή της κυβέρνησης «προκλητική», ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζιμ Μακντέρμοντ, δήλωσε (7/12) στην εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ», όργανο του ΚΚ ΗΠΑ: «Προσβλέπουν σε μια πρόφαση, για να εισβάλουν στο Ιράκ». Ο ίδιος, που επισκέφθηκε το φθινόπωρο μαζί με άλλους δυο συναδέλφους του το Ιράκ, εξήγησε πως οι Ιρακινοί "παίζουν με αρκετή ασφάλεια" και συμμορφώνονται με τους όρους του ΟΗΕ. Αυτό που πραγματικά η κυβέρνηση θέλει, κατάγγειλε κατόπιν ο βουλευτής, είναι μια καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ, πράγμα, που θα έθετε τις ΗΠΑ σε αποτελεσματικό έλεγχο σ' αυτήν τη χώρα.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε (9/12) πως η συνεργασία του Ιράκ με τον Οργανισμό υπήρξε πολύ καλή μέχρι τώρα, ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μάλιξ, επίσης βεβαίωσε ότι το Ιράκ δεν όρθωσε εμπόδια στους συνεργάτες του. Τόνισε: «Νομίζω ότι αρχίσαμε με τον τρόπο, που αναμέναμε, και δεν είχαμε οποιαδήποτε κωλύματα στις επισκέψεις σε εργοστάσια».

Η όλη αυτή στάση της Ουάσιγκτον δεν αφορά μόνο στο Ιράκ, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ, παρατηρούσε σχετικά ακόμα και ο συνεργάτης της δεξιάς εφημερίδας «Νιου Γιορκ Ποστ» Μάικλ Κέλι, που σε άρθρο του (5/12) σημείωνε ότι σε ομιλία του (2/12) ο Μπους είχε πει πως «στη διαδικασία των επιθεωρήσεων οι ΗΠΑ θα κάνουν μια κρίση: Αλλαξε τη συμπεριφορά του ο Σαντάμ Χουσεΐν στα τελευταία έντεκα χρόνια;». Και πρόσθεσε ο Κέλι, απευθυνόμενος στους αναγνώστες τους: «Σημειώστε ποιος θα αποφασίσει, αν ο Σαντάμ έχει ανταποκριθεί σ' αυτό το μέτρο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι τα Ηνωμένα Εθνη».

Επίσης, αναφερόμενη στο λεγόμενο Δόγμα Μπους, το οποίο εξήγγειλε το Σεπτέμβρη ο ίδιος, με ένα 33 σελίδων ντοκουμέντο τιτλοφορούμενο «Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», η συνεργάτρια των ΝΥΤ Τζούντιθ Μίλερ εξηγούσε σε σχόλιό της (16/10) πως κατά το κείμενο αυτό: «Η Αμερική είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, έχοντας "απαράμιλλη δύναμη" και ποτέ ξανά θα επιτρέψει να αμφισβητηθεί η στρατιωτική της υπεροχή, όπως γινόταν στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου».

Οπως ήταν επόμενο, η επιδρομική αυτή τακτική έχει προκαλέσει ευρύτατη εναντίωση και ανησυχία και στις ΗΠΑ. Στις 4/12 δημοσιεύτηκε στους ΝΥΤ ολοσέλιδη κοινή αγγελία εβραϊκών, μουσουλμανικών και χριστιανικών οργανώσεων, που καλούσαν τον Πρόεδρο Μπους να σταματήσει άμεσα τη βιασύνη του προς έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. Υπογράμμιζαν στην αγγελία τους: «Οι εκκλησιαστικοί σας ηγέτες επιδίωξαν ιδιαίτερες ακροάσεις με σας, για να εκφράσουν τις οξύτατες αντιρρήσεις τους, αλλά δεν έγιναν δεκτοί. Μια ισχυρή εξέγερση βασιζόμενη στην πίστη κατά του πολέμου στο Ιράκ πρόκειται να γίνει στις πρώτες βδομάδες του Δεκέμβρη». Αναφέρονταν στις τοπικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που έγιναν στις 10 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα και κυριολεκτικά συντάραξαν με τον απέραντο όγκο και τη μαχητικότητά τους την Ουάσιγκτον.

Υπογραφόμενη από εκατοντάδες ραβίνους, καθολικούς και διαμαρτυρόμενους κληρικούς και μουσουλμάνους, η αγγελία προειδοποιούσε τον Μπους: «Ο πόλεμός σας θα παραβεί τα διδάγματα του Ιησού Χριστού... Παραδεχόμαστε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας σκληρός τύραννος, αλλά ένας πόλεμος κατά της χώρας, που κυβερνά αυτός, δεν είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Θα είναι μια απρόκλητη προληπτική επίθεση ενάντια σε ένα έθνος, που δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα παραβιάσει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο... Θα φέρει θάνατο και καταστροφή στη Βαγδάτη, μια τεράστια πόλη γεμάτη με αθώους πολίτες».

Παράλληλα, οι υπογράφοντες προειδοποιούσαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες θα πεθάνουν «και το τεράστιο κόστος του πολέμου θα αποσπαστεί από τις ήδη εκκρεμείς ανάγκες των φτωχών, των υποσιτιζόμενων και των ημιεκπαιδευμένων στη δική μας χώρα».

Χαρακτηριστικό για το πνεύμα που κυριαρχεί τώρα στις ΗΠΑ είναι ότι εκατοντάδες κοινοτικών ομίλων έδρασαν σε 40 πόλεις για την προετοιμασία των παλλαϊκών διαδηλώσεων της 10/12, που είχε ονομαστεί Διεθνής Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν υποστηριχτεί από ένα συνασπισμό 70 φιλειρηνικών και θρησκευτικών οργανώσεων, που είχαν συγκροτήσει ένα νέο εθνικό δίκτυο, ονομαζόμενο «Ενωμένοι για Ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ