Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργική διέξοδος

Με την τέχνη αγγίζουν τη ζωή και δίνουν δημιουργική διέξοδο στις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Είναι δύο θεατρικές ομάδες, που προσκαλούν στις θεατρικές παραστάσεις τους. Τη Δευτέρα (9μ.μ.) στο Θέατρο «Ακροπόλ», η θεατρική Ομάδα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, παρουσιάζει το έργο του Μολιέρου, «Ζορζ Νταντέν». Πρόκειται για ένα από τα πιο ώριμα έργα του μεγάλου συγγραφέα. Φαινομενικά είναι μια κωμωδία, αλλά μέσα από τη δραματολογική δύναμη του συγγραφέα, εξελίσσεται σε ένα έργο χαρακτήρων και ηθών, με έντονες δραματικές και σατιρικές εναλλαγές. Συγχρόνως, σκιαγραφείται η εποχή του 17ου αιώνα, όπου εμφανίζεται η «αστική τάξη», ως ενδιάμεση των τάξεων, «ευγενών» και «λαού».

Η Θεατρική Ομάδα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών δημιουργήθηκε το 1992 και έχει αδιάλειπτη μέχρι σήμερα παρουσία στον ελλαδικό χώρο. Οι τελευταίες της δημιουργίες («Μήδεια» του Μποστ και «Ιππής» του Αριστοφάνη), παρουσιάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία, στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας: Λυκαβηττός, Βεάκειο, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά. Οπως σημειώνει το ΔΣ του Συνδέσμου: «Η θεατρική Ομάδα δημιουργήθηκε προκειμένου να δώσει διέξοδο στις ενυπάρχουσες καλλιτεχνικές ανησυχίες και δυνατότητες των μελών μας. Σύντομα οι θεατρικές μας παραστάσεις καταγράφτηκαν ως ο καλύτερος πρεσβευτής του αναπηρικού χώρου. Γιατί, πράγματι, μέσα από εικόνες και πράξεις αποδεικνύεται ότι "Αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα" και συγχρόνως αναδεικνύονται οι δυνατότητες και το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της κοινωνικής ζωής της χώρας».

  • Η θεατρική ομάδα «Ακροβασία» που αποτελείται από ηθοποιούς με κινητικές δυσκολίες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου, δίνει δύο παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα και την Τρίτη (9μ.μ.), στο Θέατρο «Ιλίσια - Βολανάκης» (Παπαδιαμαντοπούλου 4), με το έργο των Δ. Κεχαΐδη - Ε. Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες». Οπως αναφέρει η Ελενα Βλάχου, δημιουργός της ομάδας «ήταν και είναι μια "Ακροβασία", μια διαρκής πάλη της κίνησης με την ακινησία, του λόγου με τη φθορά του, του ρυθμού με την αρρυθμία, της θέλησης εναντίον της ανθρώπινης μοίρας... μέσω της Τέχνης αγγίξαμε και πάλι τη Ζωή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ