Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μποέμ» στη Λυρική

«Μποέμ» του Πουτσίνι
«Μποέμ» του Πουτσίνι
Η όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ», έργο που χαρακτηρίζεται από λεπτή μουσική ευαισθησία και έχει κατακτήσει τις καρδιές του κοινού, παρουσιάζεται από αύριο στη Λυρική Σκηνή, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λίνα Βερτμίλερ, τα σκηνικά - κοστούμια ο Ενρίκο Γιομπ, ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού.

Θέμα της όπερας, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896, είναι η μποέμικη ζωή των νέων καλλιτεχνών της Μονμάρτης. Στην εξέλιξή της κυριαρχεί η ευαίσθητη και γλυκιά προσωπικότητα της Μιμής, της τραγικής ηρωίδας που πεθαίνει από φυματίωση. Η Μιμή γνωρίζεται με τέσσερις νέους σπουδαστές, που μένουν σε μια σοφίτα στην Καρτιέ Λατέν. Ερωτεύεται τον Ροδόλφο, τον ποιητή της παρέας, αλλά τους χωρίζει ο θάνατος. Το λιμπρέτο της όπερας παρακολουθεί και τη ζωή των άλλων μελών της συντροφιάς. Ο ταπεινός λόγος, η γοητεία των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων και η περιγραφή της εύθραυστης ερωτευμένης γυναίκας, στοιχεία δοσμένα με την αμεσότητα, την αλήθεια και τη μαεστρία του Πουτσίνι, ήταν καινούρια στη λυρική τέχνη και κατέκτησαν όχι μόνο το κοινό, αλλά και μεγάλους τραγουδιστές της εποχής, όπως ο Καρούζο. Αν και η υποδοχή της από κοινό και κριτικούς στην πρώτη παρουσίασή της (1/2/1896) δεν ικανοποίησε το συνθέτη, δυόμισι μήνες αργότερα ξεκίνησε η θριαμβευτική της πορεία.

Το ρόλο της Μιμής ερμηνεύουν διαδοχικά οι: Μάρθα Αράπη και Μήδεια Ιασωνίδου. Του Ροδόλφο οι: Σεζάρ Γκουτιέρες και Σατόσι Μιτσουγκούσι. Ερμηνεύουν επίσης: Δημήτρης Τηλιακός - Κύρος Πατσαλίδης, Μίνα Πολυχρόνου - Μαρία Κόκκα, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης - Παντελής Ψύχας κ.ά. Συμμετέχει η χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης». Θα δοθούν επίσης παραστάσεις στις 17,18,20,21,22 του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ