Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Επικαιρότητα»: Αλμπρεχτ Ντίρερ «Αποκάλυψις Ιωάννου». Συλλεκτικό λεύκωμα (1.000 αντίτυπα) με τις 15 αριστουργηματικές ξυλογραφίες που φιλοτέχνησε ο μέγιστος ζωγράφος - χαράκτης Α. Ντίρερ για την πρώτη έκδοση του μυστικιστικού έργου «Αποκάλυψις του Ιωάννου» το 1498 στη Γερμανία. Το κείμενο του Ευαγγελιστή Ιωάννη, που γράφτηκε στην Πάτμο τον 1ο μ.Χ. αιώνα για την έκδοση αυτή μετέφρασε ο παλαίμαχος φιλόλογος - μεταφραστής των αρχαίων τραγικών και κωμικών ποιητών, Κώστας Τομπούζης. Το λεύκωμα συμπληρώνεται και με ερμηνεία των ξυλογραφιών του Ντίρερ από τον Μιχάλη Μεϊμάρη.

- Δ. Ν. Παπαδήμας: Γ. Ι. Κορμούλη «Αντίστροφον Λεξικόν της Νέας Ελληνικής». Εμπνευσμένος από το «Αντίστροφον Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής» της Ακαδημίας της Βιέννης (1944), ο Γ. Ι. Κορμούλης συνέταξε αυτό το λεξικό για τη Νέα Ελληνική το 1967. Αντίστροφο λεξικό είναι όποιο δεν κατατάσσει τις λέξεις με βάση το πρώτο, ή δεύτερο γράμμα της λέξης, αλλά με βάση το τελευταίο, προτελευταίο και ούτω καθεξής γράμμα της κάθε λέξης. Λ.χ., στο γράμμα Α προτάσσεται το επιφώνημα α, και ακολουθούν λέξεις με βάση τη σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτου: Βαβά, στραβά, ακριβά, ζερβά, βουβά, μουγκά, σιγά κλπ.

- «Κοχλίας»: Γιάννης Σολδάτος - Πηνελόπη Μασούρη «διά του κατόπτρου - 150 Ελληνες συγγραφείς». Ο Γιάννης Σολδάτος με σύντομα βιογραφικά κείμενα και η Πηνελόπη Μασούρη με φωτογραφίες της παρουσιάζουν τα πορτρέτα 150 Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων. Η καλαίσθητη έκδοση, «μια μικρή κιβωτός» της σημερινής λογοτεχνίας μας, κοσμείται και με χειρόγραφο κείμενο του κάθε παρουσιαζόμενου δημιουργού.

- «University Studio Press»: Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου «Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς - Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 1917». Το χρονικό της απίστευτης καταστροφικής πυρκαγιάς, που άλλαξε συθέμελα την όψη - αρχιτεκτονική και κοινωνική - της πανάρχαιας Θεσσαλονίκης, μέσα από πλήθος μαρτυριών και 60 και πλέον φωτογραφίες, που προέρχονται από ένα γαλλικό χειροποίητο αναμνηστικό άλμπουμ, το οποίο πουλιόταν στα κυλικεία της Στρατιάς της Ανατολής (δίγλωσση έκδοση). Μ. Karp - R. Holmes - K. B. Taunon «Το ψυχόδραμα (Θεωρία και πρακτική)», με πρόλογο του πρωτοπόρου της ψυχοδραματικής θεραπείας Ζ. Τ. Μορένο (μετάφραση Αλεξάνδρα Πεντεράκη, επιμέλεια Λία Ζωγράφου.

- «Ηλιοτρόπιο»: Οθων Τσουνάκος «Φτου, ξελευτερία... (ένα εικονογραφημένο λεύκωμα για τους απανταχού παλίμπαιδες του '50 και του '60)». Καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα με εύστοχες λεζάντες που απαθανατίζουν την καθημερινότητα, τις χαρές, τις ενασχολήσεις, τα παιχνίδια, τα έντυπα, τις εκδρομές, το «κλίμα» των παιδιών στις δεκαετίες του '50 και '60.

- Πατάκης: Κώστας Γεωργουσόπουλος «Από τον Μίλερ στον Μίλερ» (ο τρίτος τόμος με θεατρικές κριτικές και κείμενα του Κ. Γεωργουσόπουλου (επιμέλεια Ελσα Ανδριανού). Νίκος Δήμου «Ειρωνικό Νεοελληνικό Λεξικό» (σαρκαστικό λεξικό με λήμματα σύγχρονου ιστορικού, πολιτικού, κοινωνικού περιεχομένου).

- «Κριτική»: Ζαν Μποντριλάρ «Το πνεύμα της τρομοκρατίας» (μελέτη για το σύγχρονο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Μετάφραση Πάρις Μπουρλάκης).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος»: Ζωή Σαμαρά «Τα άδυτα του σημείου (Προοπτικές του θεατρικού κειμένου)» (μελέτη).

- «Ιωλκός»: Ραφαέλ Αλμπέρτι «Εκλογή ποιημάτων» (εισαγωγή - μετάφραση Τάκης Βαρβιτσιώτης), Πόπη Στεριάδου «Το κόμμα της ανεμώνης» (μυθιστόρημα), Λένα Παππά «Με θέα στο αθέατο» (διηγήματα).

- «Ανατολικός»: (Αποστολοπούλου 64, 15231, Χαλάνδρι) Ελευθερία Μπέλμπα «Η κυρία Αλρα» (ποιήματα).

- Παναγιώτη Δ. Αρβανίτη «Οδυνηρά σταχυολογήματα (Πορεία στο χάος της εμφυλιοπολεμικής παραφροσύνης» (μαρτυρία, αυτοβιογραφία. Καρπενήσι, Φεβρουάριος 2002. Π. Αρβανίτης: Ρήγα Φεραίου 21, Καρπενήσι 36100).

- «Σάκκουλας»: Α. Γραμματικάκη - Αλεξίου «Διεθνής διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο» (μελέτη). Κώστα Κοσμάτου «Το θεσμικό πλαίσιο των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα (Συλλογή βασικής νομοθεσίας)» (μελέτη). «Το Δίκαιο μπροστά στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης». Πρακτικά του 2ου Συνεδρίου των Ελληνικών Νομικών Σχολών (Θεσσαλονίκη 18-19/5/2001). Επιμέλεια του καθηγητή του ΑΠΘ Αρι Καζάκου. Παναγιώτης Γκλαβίνης «Η νομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης (από το διεθνές στο διεθνικό και ήδη στο παγκόσμιο» (πρόλογος του καθηγητή του ΑΠΘ Φαίδωνα Κοζύρη). Χαρίκλεια Κ. Αθανασοπούλου «Οικονομική ελευθερία και προστασία του περιβάλλοντος (Σύγχρονες προοπτικές σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Από την GATT στην ΠΟΕ)» (μελέτη). Ευάγγελος Γ. Πολίτης «Η πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού» (πρόλογος του καθηγητή Ευάγγελου Περάκη, μελέτη). Φαίδων Ι. Κοζύρης «Εισαγωγή στο Αμερικάνικο Δίκαιο (Συγκριτικό Δίκαιο)» (μελέτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ