Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μονόδρομος η οργανωμένη πάλη...

Στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της Μαγνησίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής. Οπως τόνισε, στο νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στις παράπλευρες εργασίες της περίπου 6.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκοντα αντιμέτωποι μ' αυτή την πολιτική εκδίωξής τους, κάτι που έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή. Ο Ν.Γκατζής, κατήγγειλε, δε, την τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, ενώ επισήμανε, ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη να γίνει η ιχθυόσκαλα στο Βόλο. Αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στην έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αλιέων. Τόνισε, όμως, ότι μονόδρομος για τη σωτηρία των μικρομεσαίων ψαράδων είναι ο επίμονος και ανυποχώρητος αγώνας, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Καλογερογιάννης, ιχθυολόγος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι για το φαινόμενο της αλίευσης δεν είναι υπεύθυνοι οι ψαράδες, αλλά οι πολιτικές που έχουν οικοδομηθεί και υπηρετούν τους κανόνες της αγοράς. Οπως υπογράμμισε, η στρεβλή και ανορθόδοξη κρατική παρέμβαση έδωσε πεδίο για δυνατότητες ανάπτυξης σε δίκτυο μεσαζόντων να διακινεί, να ελέγχει και να εμπορεύεται τ' αλιευτικά προϊόντα, κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Υπογράμμισε πως οι ψαράδες, εγκλωβισμένοι στους νόμους της αγοράς και εξαρτημένοι ασφυκτικά από τους μεσάζοντες, στρέφονται προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των αλιευτικών επιδόσεων.

Στους στόχους της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, επισημαίνοντας ότι «θέλουν - είπε - την επιχειρησιακή αλιεία των ολίγων, θέλουν να φύγουν οι πολλοί». Τόνισε, δε, ότι ένα μέσο αυτής της πολιτικής, για να «γονατίσουν» οι ψαράδες είναι και οι αθρόες εισαγωγές ψαριών. Στη συνέχεια ο Γ. Πατάκης απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα στους αλιείς τόνισε: «Μην κάθεστε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να κάνετε μέτωπο κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία σας οδηγεί στο μαρασμό και στην εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται. Πρέπει ν' ανατραπεί. Κι αυτό θα το πετύχετε μόνο με την οργανωμένη πάλη σας».

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν, επίσης, οι: Γ. Μόσχος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γρι - Γρι, ο Ξ. Γιάλβαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Κλειώ Ψαρού, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, ο Ηλ. Γεωργίου, ιχθυολόγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ