Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Χρέος της πολιτείας οι ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Πάτρας από τον τραγικό θάνατο του 17χρονου Κούρδου πρόσφυγα Μαχμούτ Σλα και απαιτεί σύσσωμη από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στο δράμα των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που «διαμένουν» στην Πάτρα.

Ο άτυχος νεαρός έπεσε από μάντρα ύψους 3,5 μέτρων περίπου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το κυνήγι, που εξαπέλυσε εναντίον του και τα χτυπήματα με σιδερολοστό που του κατάφερε ο 28χρονος οδηγός νταλίκας Πέτρος Πανταζής, επειδή τον βρήκε κρυμμένο στο φορτηγό του. Χτες, μάλιστα, ο οδηγός της νταλίκας Π. Πανταζής, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.

Η οικογένειά του μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό περιστατικό, ζήτησε να μεταφερθεί η σορός του 17χρονου γιου τους Μαχμούτ Σλα, με οποιοδήποτε κόστος στη γενέτειρα του νεαρού, προκειμένου να κηδέψουν οι ίδιοι το παιδί τους. Ο Μαχμούτ Σλα είναι ο 25ος νεκρός, τα τελευταία χρόνια, από όσους προσπάθησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό από το λιμάνι της Πάτρας, για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ο θάνατος αυτός επαναφέρει ξανά με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της όχι μόνο κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα, αλλά αρνείται ουσιαστικά να εφαρμόσει ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Οι τοπικές αρχές αδιαφορούν παντελώς και μάλιστα δεν υλοποιούν τις αποφάσεις που οι ίδιες πήραν πριν ένα χρόνο περίπου, για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει και θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Πάτρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δέχονται σχεδόν καθημερινά τις βίαιες επιθέσεις των κατασταλτικών δυνάμεων.

«Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να ζήσουμε μια ανθρώπινη κι ελεύθερη ζωή. Οχι σαν τα σκυλιά όπως ζούμε τώρα. Θέλουμε ένα χώρο, όπου θα μπορούμε να τρώμε ένα πιάτο φαΐ, να πλενόμαστε και να κοιμόμαστε. Θέλουμε να μας δοθούν εκείνα τα έγγραφα που θα μας επιτρέπουν να περάσουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ζητάμε τίποτα παράλογο;», είναι οι κουβέντες γεμάτες παράπονο των κατατρεγμένων προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ