Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΚΟΛΠΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Με τη στήριξη της κυβέρνησης η TVX καταστρέφει το περιβάλλον

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής από τη μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση στον Κόλπο της Ιερισσού. Σήμερα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων- Ακάνθου με ειδικό θέμα το πρόβλημα που προέκυψε και την αντιμετώπισή του. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής καταγγέλλει ότι τα υγρά απόβλητα που έχουν πέσει στη θάλασσα, με συνέπεια τη μόλυνση σε έκταση 12 χιλιομέτρων, είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης και επικίνδυνης δραστηριότητας της TVX κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης.

Ετσι, χτες, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, επιδόθηκε στην TVX, στην Επιθεώρηση Μεταλλείων και στη Νομαρχία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει «φρένο» στις δραστηριότητες της εταιρίας. Επίσης, δικηγόρος της Επιτροπής Αγώνα την κοινοποίησε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πολυγύρου με συνοδευτικό υπόμνημα μέσα από το οποίο ζητείται να διαταχθεί η άμεση διακοπή των εργασιών της εταιρίας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η μεγάλη διαρροή υγρών αποβλήτων εκδηλώθηκε με αφορμή τις μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις. Ξεκίνησε από τις 9 του Δεκέμβρη, από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της TVX και τις στοές παραγωγής κάτω από τη Στρατονίκη, στο κοίτασμα της «Μαύρης Πέτρας». Μάλιστα, σημειώνουν πως η εκδήλωση του προβλήματος ήρθε απλά να φέρει στην επιφάνεια την ασύδοτη δράση της εταιρίας στις υπόγειες στοές. Οπως αναφέρουν, η υπερεντατική εξορυκτική δραστηριότητα επέφερε τον κατακερματισμό του εδάφους και των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εισροή και απορροή των υδάτων, που στο πέρασμά τους από τις περιοχές μεταλλοφορίας μετατρέπονται σε υγρά απόβλητα.

Σε κανονικές συνθήκες, τα υγρά απόβλητα συγκεντρώνονταν στο εργοστάσιο επεξεργασίας (δυνατότητα ημερήσιας επεξεργασίας 200-300 κυβικών μέτρων νερού), όπου εμπλουτίζονταν με υδράσβεστο και στη συνέχεια διοχετεύονταν στη θάλασσα. Ημερησίως αξιοποιούνταν 5 τόνοι υδράσβεστου. Σήμερα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτούνται 150 τόνοι υδράσβεστου. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το μέγεθος του προβλήματος.

Εκπρόσωπος της εταιρίας, στην προσπάθειά του να προασπίσει τα συμφέροντα της TVX, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ανέφερε ότι κάθε ώρα εξετάζονται δείγματα νερού από τη θάλασσα και τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν μόλυνση των υδάτων. Μάλιστα, αποδίδει το πρόβλημα στο γεγονός πως «μέσα σε 8 ημέρες έπεσαν βροχές 8 μηνών», με βάση τα δεδομένα των μέσων βροχοπτώσεων της περιοχής. Επίσης, επιμένει πως τα υγρά απόβλητα δεν προέρχονται από τις στοές παραγωγής της εταιρίας κάτω από τη Στρατονίκη, αλλά από παλιές στοές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ