Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι δημότες αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας των δήμων

Νέοι φόροι τους οποίους η κυβέρνηση βαφτίζει «τοπικά έσοδα». Απελευθερώνονται οι προσλήψεις, οι οποίες θα γίνονται πλέον με βάση τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου

Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να διασφαλίζει στους δήμους τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους πόρους. Το κόστος λειτουργίας αναλαμβάνουν ουσιαστικά οι ίδιοι οι δημότες, οι οποίοι θα χαρατσώνονται για όλες τις υπηρεσίες που τους «προσφέρονται». Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται η δυνατότητα της ΤΑ να επιβάλλει και να εισπράττει φόρους (τέλος επιτηδεύματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, τέλη κυκλοφορίας κλπ.). Ενδεικτική είναι η υποκρισία της κυβέρνησης στο σημείο αυτό, καθώς κάνει λόγο για δυνατότητα είσπραξης «τοπικών εσόδων» και όχι φόρων «για να μην αντίκειται σε άλλα άρθρα του Συντάγματος που θεωρούν κρατική αρμοδιότητα την είσπραξη φόρων», σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη.

Κάθε δήμος θα ελέγχεται για την αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση των οικονομικών του. Προβλέπεται μάλιστα η επιβολή ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης των οικονομικών σε όλους τους δημόσιους θεσμούς και ενιαίοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε την απελευθέρωση των προσλήψεων από τους δήμους, με βάση τις ανάγκες τους και τους προϋπολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει πως οι θέσεις που προκηρύσσουν οι δήμοι δε θα χρειάζονται την έγκριση της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, θα ελέγχονται όμως από το ΑΣΕΠ. Θυμίζουμε πως είναι απαραίτητη η έγκριση της επιτροπής για προσλήψεις προσωπικού διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ