Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Δεν έχει πειστεί η πλειοψηφία των Αμερικανών

Τα 2/3 της αμερικανικής κοινής γνώμης εκτιμούν ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερή μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύουν οι «Λος Αντζελες Τάιμς», το 90% πιστεύει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Εντούτοις, το 72% εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την κήρυξη πολέμου. Το ποσοστό αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού την άποψη αυτή συμμερίζεται το 60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Επίσης, το 63% των Αμερικανών θα συναινούσε σε μια επίθεση μόνον εφόσον ο ΟΗΕ αποφανθεί ομοφώνως ότι η Βαγδάτη παραβιάζει τις αποφάσεις του. Το 78% φέρεται να διαφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης Μπους ότι οποιαδήποτε ένδειξη μη συμμόρφωσης εκ μέρους της Βαγδάτης αποτελεί ικανή δικαιολογία για την κήρυξη πολέμου.

Μόλις το 26% τάσσεται υπέρ μιας μονομερούς αμερικανικής επέμβασης, ενώ το 67% φοβάται ότι μια επίθεση κατά του Ιράκ θα προκαλέσει έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ και το 51% εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε συνολική αποσταθεροποίηση τη Μ. Ανατολή. Το ποσοστό λάθους της δημοσκόπησης κυμαίνεται στο 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ