Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πυρετώδεις ετοιμασίες

Εντατικές είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, αν και επισήμως τηρείται σιγή

Ετοιμη η αμερικανική πολεμική μηχανή

Associated Press

Ετοιμη η αμερικανική πολεμική μηχανή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες στον Κόλπο, ενόψει μιας επίθεσης εις βάρος του Ιράκ. Η Ουάσιγκτον σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση, με αφορμή την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο. Εντούτοις, τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εξετάζουν, ήδη, εδώ και μια βδομάδα την πολυσέλιδη έκθεση κατέστησαν σαφές ότι δε θα προβούν, άμεσα, σε επίσημες ανακοινώσεις.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για πόλεμο στο Ιράκ, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, υποστήριζε, χτες, με ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συγκεκριμένη απόφαση ή σχεδιασμός. Παρ' όλα αυτά, ο βρετανικός Τύπος έβριθε, χτες, από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι σε επιφυλακή τέθηκαν, ήδη, μονάδες ταχείας επέμβασης και ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εφέδρους, προκειμένου να προετοιμαστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάκλησής τους. Επίσης, ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, υποστηρίζει ότι για συνθήκες συγκρούσεων στην έρημο προετοιμάζονται τα βρετανικά τεθωρακισμένα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να διεξαχθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και το καλοκαίρι.


Associated Press

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος επανέρχεται στο θέμα της ενίσχυσης των στρατευμάτων στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα έχει αποφασίσει να στείλει εντός του βορείου Ιράκ χιλιάδες στρατιώτες, σε περίπτωση που αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Ιράκ μέσω της συγκεκριμένης περιοχής. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης υποστηρίζεται ότι είναι η ανακοπή των κυμάτων των προσφύγων και η αποτροπή τυχόν επικίνδυνων, για την Τουρκία, κινήσεων των Κούρδων του βορείου Ιράκ, οι οποίοι έχουν προσφερθεί να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του αμερικανικού στρατού με 10.000 άνδρες. Σύμφωνα, πάντα, με τα τουρκικά δημοσιεύματα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εισβάλουν στο Ιράκ από το νότο, ο τουρκικός στρατός απλώς θα «σφραγίσει» τα σύνορα με το βόρειο Ιράκ. Και στα δύο σενάρια, πάντως, η Αγκυρα φέρεται απρόθυμη να συμμετάσχουν τα στρατεύματά της σε μάχες σώμα με σώμα.

Σε όλα αυτά, προστέθηκε, χθες, και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Αμυνας ότι θα παραχωρηθεί ο εναέριος χώρος και βάσεις στα αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ.

Προετοιμασία «εδάφους»

«Με σκεπτικισμό αντιμετωπίσαμε εξαρχής τις ιρακινές διαβεβαιώσεις και την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο και, όπως φαίνεται, δικαιωνόμαστε». Αυτό δήλωνε, λακωνικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αρνούμενος, όμως, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα ολοκληρώσει την εξέταση της έκθεσης και αφού συνεννοηθεί με τους επιθεωρητές και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα προβεί σε επίσημες εκτιμήσεις.

Χτες, μια λογοκριμένη εκδοχή της έκθεσης επρόκειτο να διανεμηθεί στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο τις πρώτες εκτιμήσεις τους για την ιρακινή έκθεση ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι. Παράλληλα, στη Βαγδάτη συνεχίστηκαν με εντατικότατους ρυθμούς οι επιθεωρήσεις.

Ουδείς, πάντως, εκ των αξιωματούχων του ΟΗΕ σχολίασε το χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής «Ταγκεστζάιτουνγκ», σύμφωνα με το οποίο η ιρακινή έκθεση δε δόθηκε πλήρης στη δημοσιότητα, γιατί εμπεριέχει αναλυτικό κατάλογο των εταιριών που προμήθευαν και προμηθεύουν το Ιράκ με υλικά για το οπλοστάσιό του. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στον κατάλογο κυριαρχούν οι γερμανικές εταιρίες, που είναι περισσότερες από 80, και ακολουθούν οι αμερικανικές.

Πολιτική διακήρυξη

Υπέρ ενός «δημοκρατικού, ομοσπονδιακού και πολυσυλλεκτικού» Ιράκ τάσσονται, ομοφώνως, μέσα στην τελική τους διακήρυξη οι οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που ολοκλήρωσαν τη Σύνοδό τους στο Λονδίνο. Στα τελικά κείμενα, αναφέρεται σειρά θεσμικών αλλαγών, που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση ανατροπής του νυν ιρακινού καθεστώτος και προβλέπεται δίκη για 49 σημαίνοντα στελέχη του και αμνηστία για τα υπόλοιπα. Η Σύνοδος κατέληξε, επίσης, σε μια 65μελή επιτροπή, που θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας μεταβατικής δίχρονης κυβέρνησης.

Στην επιτροπή, την πλειοψηφία, εκτός από τις κουρδικές οργανώσεις, εξασφάλισε το σιιτικό, στηριζόμενο από το Ιράν, Ισλαμικό Συμβούλιο, αν και μικρότερες σιιτικές οργανώσεις δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη «νέα δικτατορία», όπως υποστήριξαν. Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, πάντως, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ, εξέφρασε ικανοποίηση και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του ιρακινού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ